Nudí vás klasické cukroví? Vyzkoušejte tohle s mramorovým efektem

10. 12. 2024

Rok uplynul jako voda a my tady opět máme advent. Spolu s tímto kouzelným obdobím se pak pojí mnoho tradic, včetně pečení cukroví. Jak všichni již moc dobře víme, plnohodnotné Vánoce spolu se všemi dobrotami si člověk může užít i v kůži celiaka. Pokud vás však už všechny ty perníky a vanilkové rohlíčky omrzely, mám tu pro vás recept na trochu netradiční cukroví s mramorovým efektem.

Tohle cukroví, respektive základní těsto, je velice jednoduché na přípravu a vlastně se ani moc neliší třeba od takového lineckého. Oproti této vánoční klasice je však výjimečné díky svému zajímavému mramorovému efektu, který je vytvořený pomocí potravinářského barviva a mísením těst. Aby člověk dosáhl skutečně krásného efektu, je ale zapotřebí malinko cviku. Může se proto stát, že cukroví zpočátku nebude úplně perfektní, ale to vůbec nevadí, protože chuťově bude skvělé i tak.

Když ale člověk celému tomuto mramorování přijde na kloub, mohou mu pod rukama vzniknout skutečné skvosty. Fantazii se navíc meze vůbec nekladou a vaše cukroví může mít klidně mnohem více odstínů než jenom dva. Kromě toho pak můžete s cukrovím nadále pracovat, i když bude upečené a různě jej dotvářet pomocí polev a jedlých cukrářských ozdob. Pokud se tak rozhodnete a po nějakých jedlých ozdůbkách sáhnete, vždy čtěte složení, protože tyto výrobky dost často obsahují lepek. Tak a nyní už pojďme přímo na samotný recept. Přejeme vám hodně zdaru při pečení!

 

 

Potřebné suroviny:

  • 400 g univerzální bezlepkové hladké mouky
  • Půl balíčku bezlepkového kypřicího prášku
  • Špetka soli
  • Pomerančová kůra
  • 200 g třtinového cukru
  • Několik kapek vanilkového extraktu
  • 220 g másla
  • 2 celá vejce
  • Potravinářské barvivo

Pracovní postup:

Do mísy vložte změklé máslo nakrájené na malé kostičky, přidejte cukr, vajíčka a všechno společně utřete do pěny. Jakmile budou tyto tři suroviny dokonale propojené, přidejte vanilkový extrakt, pomerančovou kůru, špetku soli a opět všechno promíchejte. Poté do směsi postupně vmíchejte prosátou univerzální bezlepkovou mouku promíchanou spolu s bezlepkovým kypřicím práškem. Všechno dokonale propracujte. Výsledkem by mělo být hladké nelepivé těsto.

Jakmile budete mít hotovo, polovinu těsta odeberte a obarvěte zapracováním potravinářského barviva. Já použila červenou barvu, ale ve výsledku je to jen na vás, jaký odstín zvolíte. Obě těsta poté zabalte do potravinářské folie a dejte uležet do lednice, ideálně do druhého dne, avšak postačí i několik hodin.

Až bude těsto odležené, připravte si pomoučněnou pracovní plochu, kde s ním budete nadále pracovat. Rozbalte oba balíčky – obarvený i neobarvený a z obou si odlomte přibližně třetinu těsta. Obě třetiny lehce promněte úplně stejně, jako když jste v dětství promíchávali jednotlivé odstíny plastelíny. Takto postupně pokračujte, dokud nepromícháte obě těsta. Jen pozor, propracovávejte jen lehce, abyste docílili kýženého mramorového efektu.

Promísené dvoubarevné těsto pak už jen vyválejte na tenký plát, který bude přibližně 4 mm silný a poté z něj pomocí vánočních vykrajovátek vykrájejte různé tvary. Ty posléze přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a 10 -12 minut pečte v předem rozpálené troubě na 190 °C. Po vytažení pak ponechte cukroví na plechu, dokud nebude jen vlažné.


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.