Nové obalové materiály vs. bezlepková dieta

16. 05. 2020

Jsou všechny tyto „jiné“ materiály vhodné pro celiaky?

O tom, že má naše planeta už delší dobu problém se znečištěním způsobeným lidmi, rozhodně není pochyb. Mezi nejvíce diskutované záležitosti patří rozhodně plasty, které se povalují prakticky všude. Naštěstí mezi námi existují tací, jež dělají maximum pro to, aby bylo tohle znečištění co nejmenší, a snaží se k jednorázovým plastům hledat alternativu.

Zaměřme se na rozložitelné alternativy

Jestliže vám osud naší planety není lhostejný, jistě i vás zasáhly různé články a tipy ohledně toho, jak nahradit jednorázové plasty.  Člověk má v tomto případě v podstatě dvě možnosti – materiály, které se dají používat opakovaně, jako je kov a sklo, anebo tento plast nahradit něčím, co se lehce rozloží, aniž by zbytečně zatížilo životní prostředí.

My se se v dnešním článku zaměříme právě na tu druhou kategorii, kde se mohou objevovat i složky, o nichž by mohl celiak zapochybovat, zda je vůbec může používat. Jedná se právě o různá vlákna z obilovin či škroby.  Co se týče kovu a skla, zde je totiž naprosto jasné, že jsou při bezlepkové dietě úplně neškodné.

Jak je to s bioplasty

Bioplasty dělíme na dva základní typy – plasty vyráběné z biomasy, anebo z fosilních paliv. Zůstaneme u té první kategorie, protože zde mohou být někteří jedinci na pochybách. Biomasa pro bioplasty se vyrábí nejčastěji z kukuřice či cukrové třtiny, avšak mohou se používat také plodiny obsahující lepek, jako je například pšenice. I přes tento fakt se jich celiak nemusí obávat. Bioplasty jsou ekologické materiály, které neobsahují žádné alergeny, a proto jsou vhodné pro každého.

Pšeničné otruby

Od bioplastů nyní přejdeme k mnohem šetrnějšímu materiálu, a to konkrétně k pšeničným otrubám. Nejčastěji se z nich vyrábí různé misky a obaly určené na jedno použití. Výrobci toho jednorázového nádobí se dokonce pyšní tím, že je možné obal či misku následně sníst. Bohužel, jak už samotná zmínka o pšenici v názvu napovídá, pro osoby trpící celiakií či alergií, je tento materiál absolutně nevhodný. Dobrou zprávou ovšem je, že se aktuálně pracuje i na variantě vyráběné z kukuřičných otrub, která by byla vhodná pro všechny bez rozdílu.

Bambus to jistí

Největší oblibě se však v poslední době těší používání bambusu. Jeho využití, konkrétně vláken, najdete prakticky v celé domácnosti od zubního kartáčku v koupelně, přes ponožky v šuplíku, až po nádobí a eko brčka ve vaší kuchyni. Samozřejmě se využívá také při výrobě jednorázových obalů, buď jako příměs, případně jako hlavní materiál. U takových kousků nemusíte mít vůbec žádné obavy, co se lepku týče, protože bambus je pro celiaky naprosto neškodný. Častokrát můžete narazit i na kombinaci bambusu a rýžových slupek. Mimo to se dá navíc perfektně využít i jako surovina do bezlepkových pokrmů.

Záleží na každém z vás

Pro zatvrzelé vyznavače ekologie článek nejspíš nic nového nepřinesl. Těm méně znalým však doporučuji, aby nepídili pouze po lepku v potravinách, ale i v jejich obalech. U běžných jednorázových plastů to samozřejmě nutné není, avšak tyto nové eko materiály se čím dál více dostávají do popředí, a proto je třeba být obezřetný i v této oblasti.


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.