Najezte se venku! Tipy na parádní bezlepkový piknik

23. 08. 2022

Horká letní odpoledne a teplé večery nám umožňují trávit více času venku. Kromě návštěvy koupališť nebo různých výletů můžete skvělé počasí využít i k venkovnímu posezení s přáteli. Vezměte s sebou něco dobrého na zub a máte parádní letní piknik! Abyste si nemuseli lámat hlavy s přípravou, sepsali jsme pro vás pár tipů a receptů, co vzít s sebou do košíku.

Na piknik si přichystejte jednoduchá jídla, nejlépe taková, která se dá jíst rukama anebo jen lžící či vidličkou. Nebudete s sebou tak muset brát půlku kuchyňského vybavení. Velmi úsporné jsou v tomto případě bezlepkové tyčinky Grissiny, které si dáte s hummusem. Cizrna přirozeně lepek neobsahuje a navíc je skvělým zdrojem bílkovin a železa, takže vás dobře zasytí. Tyčinky s olivovým olejem nebo s rajčaty a rozmarýnem pak poslouží jako jedlý příbor!

Cizrnový hummus:

250 gramů vařené cizrny vložte do mixéru, přidejte lžíci tahini pasty a vše rozmixujte. Postupně přilévejte tři lžíce oleje. Nakonec přidejte dva stroužky česneku, dvě lžíce petrželky, jednu lžíci citronové šťávy, osolte, opepřete a vše ještě jednou promixujte. Podle chuti můžete přidat třeba sušená rajčata nebo bazalku. Aby hummus neoschl, zakápněte jej olivovým olejem.

Zatímco hummus poslouží jako předkrm, hlavní chod zajistíte plněnými tortillami nebo salátem do skleničky. Kukuřičné bezlepkové tortilly naplňte podle vaší fantazie. Dodržujte však osvědčený postup. Jako první tortillu něčím pomažte. Skvělé je rozmačkané avokádo, čerstvý sýr nebo pesto. Poté přijde na řadu zelenina: salát, rajče, okurek. Nakonec přihoďte maso (šunku, pečené kuřecí, losos) nebo sýr (balkánský, feta). Vše pečlivě zamotejte. Aby se tortilly lépe jedly, nakrájejte je na kolečka a propíchněte párátkem. Vzniknou vám tak tortillové šneky.

Pokud nejste fandové tortill, připravte si do zavařovacích skleniček salát. Vždy si vezměte širokou sklenici a naplňte ji do tří čtvrtin objemu, ať se vám oběd snadno jí. Základním pravidlem je dát omáčku vždy na dno sklenice. Tekutina zůstane bezpečně dole ukrytá pod vrstvou zeleniny a dalších přísad.

Tip na salát do skleničky:

Rozmačkejte avokádo a smíchejte jej s dvěma lžícemi bílého jogurtu. Přidejte stroužek česneku, trochu limetkové šťávy, sůl a pepř. Vše rozmixujte do hladka a vložte na dno sklenice. Na zálivku naskládejte zeleninu: salát, rajče, okurku. Poté přidejte kukuřici a fazole. Vše završte kousky pečeného kuřete a posypte parmazánem. Pro bezmasou verzi použijte balkánský sýr. Sklenici dobře uzavřete!

Správný piknik se neobejde ani bez sladké tečky. Skvěle se sem hodí například bábovka, jejíž kousky padnou tak akorát do ruky. Zapomeňte však na mramorovanou klasiku a překvapte své blízké bábovkou se sójovým sukem! Na e-shopu Celity si vyberete mezi kakaovým či klasickým kmenem, Pokud chcete dezert nutričně obohatit, sáhněte po proteinových sucích.

Bábovka se sójovým sukem:

Připravte si dvě vejce a 200 gramů moučkového cukru. Nejprve vyšlehejte sníh z dvou bílků a dvou lžic cukru. Poté vyšlehejte žloutky se zbylým cukrem a 80 gramy rozpuštěného vychladlého másla. Do směsi se žloutky vmíchejte 250 ml mléka, 300 gramů polohrubé bezlepkové mouky, balení prášku do pečiva, dvě lžíce kakaa a dva nastrouhané sójové suky. Nakonec opatrně vmíchejte sníh. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů zhruba hodinu.

Pokud vás tedy článek nalákal na letní hostinu pod širým nebem, nezapomeňte si s sebou vzít i piknikové vybavení. Naprostým základem je pikniková deka, která má zespodu izolační vrstvu. Příjemně se na ní sedí a nic vás nestudí. Vezměte s sebou i ubrousky, ať už klasické nebo vlhčené. Samozřejmostí jsou sklenice, talíře, případně papírové tácky a příbory. Pokud se však necháte inspirovat menu v článku, talířky nebudou potřeba a z příborů postačí jen vidličky! Jestli plánujete větší hostinu, vyplatí se vzít si s sebou pravý piknikový koš, který obsahuje veškeré vybavení k jídlu, a navíc do něj ledacos ukryjete! Neopomeňte ani pití, hlavně obyčejnou vodu.

 

Autor:
Martina Moresová