Muffiny z cukety a čokolády

17. 03. 2020

Tyhle muffiny jsou díky cuketě vláčné a čokoláda jim dodá neodolatelnou chuť a sladkost, kterou ocení hlavně děti.

Já je dělám z mandlové mouky, respektive si mandle sama namelu v robotu. Dobré jsou i z mouky kokosové nebo pohankové. Doporučuji dát čokoládu co nejkvalitnější a opravdu hořkou, alespoň 70 %. Muffiny jsou příjemně sladké od přidaného banánu a obyčejná čokoláda na vaření by z nich už udělala přeslazený dezert. Stejně tak je důležité velmi dobře vymačkat cuketu (dělám přes plátýnko), aby finální výsledek nebyl „mokrý“. Do těsta lze přidat i borůvky.

Ingredience (na cca 15 muffinů)

400 g syrové cukety
120 g kvalitní hořké čokolády
100 g rozemletých mandlí na mouku / kokosové nebo pohankové mouky
2 lžičky prášku do pečiva
120 ml mléka (může být i rostlinné, např. kokosové)
75 g strouhaného kokosu
1 zralý banán
2 vejce
špetka soli

Postup

  1. Cuketu nastrouháme na jemném struhadle a pomocí plátýnka vymačkáme přebytečnou vodu.
  2. Mandle rozemeleme na jemnou mouku, smícháme s práškem do pečiva a dáme k cuketě.
  3. Dále přidáme rozpuštěnou čokoládu, kokos, mléko, vidličkou rozmačkaný banán, vejce a špetku soli a vše dobře promícháme.
  4. Dáme do formiček na muffiny (používám silikonové, které nemusím vymazávat) a dáme péct na 180 stupňů zhruba na půl hodiny.
  5. Necháme vychladnout.
  6. Ozdobit můžeme krémem z mascarpone smíchaným s cukrem, ovocem a čokoládou. Já si nahoru dávám už jen hustý jogurt typu skyr, který ani nesladím a ovoce

 


Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.