Kdo by neměl rád jahody. Neukrývají v sobě jen sladkou chuť, ale také mnoho vzpomínek. Stačí jen přivonět a hned se vybaví prázdniny u babičky, upatlané ruce a bezstarostné dny plné sluníčka a radosti. Jahody jsou zkrátka mnohem více než jen obyčejné ovoce. Právě proto si zaslouží recept, ve kterém jejich chuť hezky vynikne - přesně takový, jako jsou tyto slaďoučké bezlepkové rolky. Jen ho vyzkoušejte a uvidíte, že se po rolkách jenom zapráší.
Potřebné suroviny na těsto:
- 80 g změklého másla
- 55 g cukru krupice
- 1 balíček vanilkového cukru
- Špetka soli
- 1 balíček sušeného droždí
- 100 ml teplého mléka
- 1 vejce (+ ještě 1 vejce na potření)
- 100 g jahodového pyré
- 300 g univerzální bezlepkové mouky vhodné na kynutá těsta
Potřebné suroviny na náplň:
- 300 – 400 g čerstvých jahod
- 2 lžíce cukru krupice
- 1 lžíce vanilkového pudingu bez lepku (v sypkém stavu)
Pracovní postup:
Jelikož je základem tohoto receptu kynuté těsto, jako první se pustíme do přípravy kvásku. Do 100 ml teplého mléka vmíchejte lžíci cukru a balíček sušeného droždí. Poté nádobku zakryjte utěrkou a nechte přibližně 15 minut odpočívat někde na teplém místě. Až bude kvásek připravený, pusťte se do těsta. Osobně doporučuji použít kuchyňský robot, protože díky němu je příprava mnohem jednodušší. Pokud jej ale nemáte, nevadí. Zvládnete to i bez něj.
Nejprve si do mísy vložte změklé máslo, vajíčko a cukr. To vše společně utřete do pěny. Poté vmíchejte zbytek surovin – prosátou mouku, kvásek a jahodové pyré. Všechno společně dobře propracujte. Výsledkem by mělo být hladké kompaktní těsto. To pak přesuňte do mísy vymazané máslem, zakryjte utěrkou a nechte kynout někde v teple přibližně hodinu.
Tip: Jahodové pyré můžete použít buď kupované (třeba dětskou přesnídávku) nebo si jej jednoduše vytvoříte sami tak, že čerstvé jahody rozmixujete dohladka pomocí tyčového mixéru.
Zatímco bude těsto kynout, připravte si náplň. Jednoduše očistěte jahody, omyjte je a vložte do mísy. Poté k nim přisypte cukr spolu s vanilkovým pudinkem a pomocí tyčového mixéru lehce pomixujte. Konzistence záleží na vás. Pokud chcete, klidně v náplni ponechte větší kousky ovoce.
Až bude těsto vykynuté, vyválejte z něj na pomoučněném vále obdélník o síle necelého 1 centimetru. Ten následně potřete náplní a smotejte do ruličky. Vzniklý váleček nakrájejte na 3-4 cm dlouhé kousky a ty pak vyskládejte do formy na pečení. Jen pozor, okolo každé rolky ponechte cca 1 cm prostor. Poté nechte rolky ještě 15 minut kynout. Nakonec už je jen potřete rozšlehaným vejcem a vložte do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Rolky pečte 20 – 25 minut, dokud nebudou hezky zlatavé.
Tip: Ještě teplé jahodové rolky můžete lehce polít nějakou polevou. Milovníci sladkého mohou zkusit třeba rozpuštěnou bílou čokoládu. Pokud máte raději něco svěžího, sáhněte po polevě z citronové šťávy a moučkového cukru.
Autor: Kač
Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.