Máte hodně luštěnin? Mrkněte se na jednoduché recepty!

21. 04. 2020

Luštěniny jsou surovina, která v žádné české domácnosti nesmí chybět. Ať už preferujete plechovky nebo sušené luštěniny v sáčku, obě varianty vynikají svojí dlouhou trvanlivostí, tudíž se hodí je mít doma v zásobě. Jsou totiž velmi chutné, zdravé a hlavně bezlepkové! Pojďme se nyní mrknout na super jednoduché recepty, jimiž můžete zpestřit svůj jídelníček.

Vyzkoušejte pomazánky

Nejjednodušší způsob, jak můžete zpracovat prakticky jakoukoliv luštěninu, je udělat z ní pomazánku. Stačí ji pouze rozmixovat pomocí tyčového mixéru na hladký krém, dosolit a přidat koření a další suroviny podle libosti. Za mě osobně je nejchutnější cizrna se sušeným česnekem a troškou uzené papriky. Vynikající je též přidat nasekanou jarní cibulku, cherry rajčátka a čerstvou papriku. Fantazii se meze nekladou a luštěninovou pomazánku lze připravit na nespočet způsobů. Uvidíte, že až si ji natřete na svůj domácí čerstvý bezlepkový chléb, budete mít doslova nebe v puse. Též ji lze použít jako dip, do něhož budete namáčet čerstvou zeleninu nakrájenou ve tvaru hranolek.

Pečené kuličky a placičky

Pečené kuličky a placičky jsou super náhrada klasických masových a hodí se prakticky k čemukoliv – k různým omáčkám, k bramborům, salátům i jen tak samotné. Základ tvoří opět rozmixovaná jakákoliv luštěnina, avšak tentokrát v ní klidně můžete nechat menší kousky, pokud chcete, aby měla výsledná kulička/placička strukturu. Poté přidejte najemno nasekanou cibulku, sůl, pepř, oblíbené koření a nasekanou zeleninu podle chuti. Aby směs držela dobře pohromadě, přidejte buď dvě lžíce chia gelu, anebo vajíčko. Směs ještě zahustěte kukuřičnou strouhankou a dejte se do tvarování. Kuličky/placičky pečte cca 35 minut na 200°C.

Luštěninový salát

Luštěninový salát je velmi jednoduchý a rychlý na přípravu, a přitom vás zasytí na dlouhou dobu. V tomto receptu můžete použít více druhů luštěnin – výborná je kombinace různých fazolí a cizrny. Kdo chce, může přidat i čočku, ale té já osobně moc neholduji. K luštěninám dále přidejte najemno nasekanou jarní cibulku, hrst polníčku, hrst nasekaných salátových listů, oblíbenou zeleninu podle chuti – rajčata, paprika, okurka, ředkvičky atd. a vše dochuťte solí, pepřem a špetkou sušeného česneku. Na závěr salát lehce zakápněte citronovou šťávou a nechte alespoň 45 minut odležet. Ještě tip na servírování – přidejte krutony z domácí bezlepkového chleba a bude to dokonalé.

Pečená cizrna neboli domácí cizrnové křupky

Na závěr si dáme takový bonusový recept. Představte si, že jste doma, dostali jste šílenou chuť na brambůrky nebo křupky, ale nic takového ve spíži nemáte. Není třeba zoufat, stačí, když objevíte plechovku cizrny. Jistě, jde to i ze sušené, ale tu je potřeba nejprve namočit a potom uvařit, což zabere moře času. Samotný recept je jinak velmi jednoduchý. Opláchnutou měkkou cizrnu zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a přidejte oblíbené koření. Takto ochucenou cizrnu vložte na plech vyložený pečícím papírem a dejte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte přibližně 30 – 40 minut, dokud cizrna nebude správně křupavá.

Luštěniny je dobré zařazovat do jídelníčku pravidelně, protože obsahuje celou řadu cenných látek. Uvidíte, že vaše střeva vám za to poděkují. Pokud máte problém s jejich trávením, vždy je před vařením namočte a důkladně omyjte.


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.