Pokud hledáte inspiraci na rychlé svačinky, které dětem budou zaručeně chutnat a přinesou trochu barev do šedi obvyklých rohlíků se šunkou, pak jste na správném místě. Začnu se svačinkami mléčnými. Ve druhé díle se pak pokusím o výčet většího množství bezlepkových variací a nabídnu pár jednoduchých receptů na dětské sušenky.
Domácí Pribináček
U nás doma frčí Pribináček. Udělám ho vždy ze dvojité dávky a až týden ho skladuju v lednici. Většinou ale tak dlouho nevydrží, protože ho nakonec svačí i manžel.
Ingredience na 4 skleničky:
1 plnotučný tvaroh
1 smetana ke šlehání
1 – 1,5 sáčku třtinového cukru s pravou vanilkou (případně lžíce až dvě jemného třtinového cukru a vanilková esence)
Jahody / maliny / jiné mražené ovoce nebo ovocná marmeláda
Kvalitní čokoláda a trochu mléka
Smetanu ušleháme do tuhé šlehačky. Do tvarohu pořádně zamícháme cukr, aby nebyl hrudkovitý a poté opatrně přidáme šlehačku (můžeme tvaroh ještě prošlehat se smetanou, pak bude konzistence krémovější). V malém kastrolku si na slabém plamenu rozpustíme čokoládu (množství dle chuti a preferencí) a naředíme jí trochou mléka, aby v Pribináčku zůstala tekutá. Mražené jahody na mírném plamenu prohřejeme se lžičkou medu. Pak už jen plníme jednotlivé vrstvy do skleniček. Naspod jahody nebo marmeládu, na to tvarohovo – smetanovou hmotu, čokoládu a opět hmotu a čokoládu. S vrstvami si můžeme pohrát. Před servírováním dáme vychladit do lednice, kde vše krásně ztuhne.
Domácí čokoládový termix
Ingredience na 4 mističky:
1 šlehačka (smetana ke šlehání)
1 čokoláda (100 g)
1 tučný tvaroh
Smetanu přivedeme opatrně k varu, ihned odstavíme a vmícháme čokoládu. Mícháme až vznikne jemná čokoládová hmota. Přidáme tvaroh a naplníme do misek. Necháme vychladnout. Termix je krásně hustý i bez škrobu, kterého je jinak v bezlepkové stravě až moc.
(Tip: pokud byste chtěli termix vanilkový, uvařte místo smetany hustší vanilkový pudink a použijte dvě vaničky tvarohu).
Ostatní mléčné svačinky
Smetanový mini-dezert
Tento recept znáte určitě jako lahodný nepečený letní dort. Stačí koupit tučnou De lux zakysanou smetanu (např. v Bille, Kauflandu) a smíchat ji s cukrem. Pak už jen vrstvit piškoty, ovoce (může být kompotované) a smetanovou hmotu a nechat ztuhnout. Můžete plnit např. do mističky, kterou vystelete mikrotenovou jídelní folií, piškoty a dovnitř vrstvíte smetanu a ovoce. Pak vyklopíte a vznikne efektní dezert alá krtkův dort.
Pudink
Uvařte si s dětmi pudink a pohrajte si s ním. Nechte děti, ať si vymyslí, čím ho oživit – ovoce – čerstvé, kompotované, rozpuštěná čokoláda, oříšky, bezlepkové sušenky, marmeláda, kakao, ořechové máslo, Nutella…je na vás, kam je až pustíte, protože jinak se ze svačinky stane přeslazený dezert :o).
Pokud doma nemáte pudinkový prášek, stejně dobře poslouží i kukuřičný škrob.
Bílý jogurt a jeho variace
Kupte dětem místo ochuceného jogurtu ten bílý a opět je nechte si ho dochutit podobně jako pudink. Vznikne tak nespočet variací a chutí.
Krupicová kaše
Udělejte rychlou krupicovou kaši (zdravější verzi připravíte z pohankové krupice – prodává DM drogerie). Zkuste ji místo másla a Granka posypat třtinovým cukrem, rozinkami a kousky banánu…je to lahodná kombinace.
Pokud chcete opravdovou dobrotu, podélně rozkrojený banán nejdříve na ghí / másle na pánvi se skořicí opečte do změknutí. Je to lahůdka.
Mléčná rýže
Ingredience:
400 ml mléka
vanilka (lze vynechat)
1 lžička sladidla (např. medu)
špetka skořice
55 g mléčné rýže (Milchreis) – může být i kulatozrnná rýže na rizoto
Cokoliv na dozdobení: ovoce, čokoláda apod.
Do hrnce dáme mléko, cukr nebo med, špetku skořice, vanilku a přisypeme syrovou rýži. Vaříme na středním plamenu do zhoustnutí a změknutí rýže. Trvá to přibližně 30 minut. Hlídáme a případně dolijeme mléko. Ozdobíme ovocem, čokoládou nebo ořechy.
Rychlá čokoládová pomazánka
Recepty na klasické pomazánky z pomazánkového másla, vajec, rybiček nebo zeleniny nemá smysl sdílet. Ty dělá asi každá z nás a má osvědčené varianty. Pokud ale doma máte milovníka sladkého a chcete přeci jen o trochu zdravější variaci Nutelly, udělejte čokoládovou pomazánku z čerstvého sýru typu žervé a zamíchejte do něj rozpuštěnou čokoládu nebo kakao. Namažte na světlý chleba typu toustového a třeba ještě poklaďte plátky banánu nebo tenkými plátky jablek. Výborná je pomazánka i samotná v mističce jako krém s jahodami a ořechy.