Low carb perník, po kterém se bude oblizovat celá rodina

22. 11. 2020

Jak jsem slíbila, podělím se s Vámi o recept na low carb perník, který jsem objevila na zahraničním fóru a moc mi zachutnal. Vyzkoušela jsem hodně low carb dezertů, některé byly moc suché a některé opravdu postrádaly cukr a neměly chuť. Sladidla jsem zase nechtěla používat já.

Jak jsem slíbila, podělím se s Vámi o recept na low carb perník, který jsem objevila na zahraničním fóru a moc mi zachutnal. Vyzkoušela jsem hodně low carb dezertů, některé byly moc suché a některé opravdu postrádaly cukr a neměly chuť. Sladidla jsem zase nechtěla používat já.
Představovaný perník je díky obsaženým jablíčkům, perníkovému koření a čokoládové polevě velmi chutný. Mizel mi pod rukama a dnes ho peču celé rodině. A skvělé je, že do něj ani nemusíte použít mléko, je tedy nejen bez lepku, ale i bez mléka.

Ingredience na plech 20x 20 cm

(těsto by mělo mít na výšku max. 2 cm, aby zůstalo vláčné a čokoláda ho osladila tak akorát)
2 vajíčka
2 jablka (cca 300 g)
50 másla/ghí/kokosového tuku (já používám ghí)
150 ml kokosového mléka
60 kokosové mouky
80 g mandlí pomletých na jemno nebo mouky z pekanových/vlašských ořechů
1 lžíce kakaa
2 lžíce perníkového koření
2 lžičky vinného kamene
10 kostiček čokolády

Postup:

  1. Smícháme vejce, na jemno nastrouhané jablko, rozpuštěné máslo a kokosové mléko.
  2. V další misce pak smícháme obě mouky s vinným kamenem, kořením a kakaem.
  3. Následně obě hmoty smícháme dohromady až vznikne tužší těsto.
  4. Nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme cca 35 minut na 175 stupňů.
  5. Po vychladnutí polijeme rozpuštěnou čokoládou ve vodní lázni (čím vyšší obsah kakaa, tím menší množství cukru).

Tip:

Ořechovou mouku si lehce vytvoříte v robotu z plátků mandlí, případně z vlašských nebo pekanových ořechů. Zkoušela jsem všechny a nejvíc mi chutná z mandlí – je nejjemnější a vláčnější. Nicméně střídáním ořechů do těsta můžete i kouzlit s chutí.
Na čokoládovou polevu používám bio čokoládu z Lidlu, není drahá, má skvělou chuť a je celkem kvalitní.
Perník můžete posypat kokosem, oříšky nebo nadrcenými sušenými malinami.
Pokud máte radši sladké dezerty, klidně si těsto přislaďte nebo perník dětem polijte bílou čokoládou, případně pod čokoládu ještě natřete domácí jahodovou marmeládu.


Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.