Udělat opravdu dobré makronky chce cvik. Nečekejte, že se vám to hned napoprvé podaří dokonale. Vzpomínáte si ještě na televizní pořad Peče celé Česko? Na makronkách si vylámali zuby i celkem zkušení pekaři a cukráři. Nejlepší, podle mě, je shlédnout pár videí na Youtube, kde uvidíte triky a rady, jak na pečení těchto mini pochoutek. Já využila rad a vedení své kamarádky, která se podělila o recept i zkušenosti z absolvovaného kurzu „makronkování“.
Co budete potřebovat (cca 30 makronek průměru 4-5 cm)
150 g mandlové mouky
150 g cukru moučka
110 g bílků (rozdělte na 2 stejně velké části)
38 g vody
155 g cukru krystal
Náplň
250 g mascarpone
500 g cukru moučka
125 g másla pokojové teploty potravinářské barvivo
- Mandlovou mouku prosejte přes jemné sítko (výsledkem by měl být opravdu ten nejjemnější prach). To stejné udělejte s cukrem moučka, aby nebyly ve směsi hrudky.
- Do směsi mandlové mouky a cukru přidejte polovinu (55 g bílků) a patrně promíchejte. Odložte stranou.
- V kastrůlku s pevným dnem uveďte do varu 38 g vody s cukrem a svařte na cukrový rozvar. V okamžiku, kdy se voda začne vařit, ušlehejte ze zbylé poloviny bílků (55 g) se špetkou soli pevný sníh. Jakmile rozvar dosáhne zhruba teploty okolo 120 stupňů, postupně jej při stálém šlehání vmíchejte do bílků. Výsledkem by měla být tuhá směs, která se při překlopení nevylije. Šleháme zhruba 5-7 minut.
- Sníh s cukrovým rozvarem rozdělíme na několik částí (podle toho, kolik barev makronek chceme dělat) a každou část obarvíme dle návodu potravinářským barvivem.
- Sníh vmícháme velmi opatrně a pomalu do mandlové směsi a promícháme. Následně směsí naplníme cukrářský sáček a dle šablony tvoříme kolečka velká cca 4-5 cm.
- Plechem bouchneme asi dvakrát o stůl (aby se odstranily vzduchové bubliny) a těsto necháme cca 15 minut zaschnout, aby nelepilo.
- Pečeme v předehřáté troubě na 140-150 stupňů zhruba 10-13 minut. Hotové makronky jsou na dotek pevné. Pečící papír je nutné ihned sundat z plechu. Samotné makronky ale sundáváme až po úplném zchladnutí.
- Krém: Mascarpone šleháme s máslem pokojové teploty a pomalu přidáváme cukr, až dostaneme tu správnou hustotu. Opět obarvěte potravinářskou barvou a dejte směs do lednice cca na hodinu ztuhnout.
- Poté plníme opět cukrářským pytlíkem náplň na makronky dle barev a slepíme k sobě.
- Uchováváme ve vzduchotěsné nádobě v lednici. Nejlepší jsou makronky druhý den.
Pár tipů:
- Bílky nechte ležet alespoň 24 hodin, aby v nich bylo méně vody. Ušlehá se z nich tužší sníh.
- Pokud máte výsledné makronky moc tvrdé, nebojte se, po odležení v lednici krásně změknou. Pokud jsou naopak moc měkké a nejdou odlepit z plechu, nechte je ležet do druhého dne a až následně odlepte.
- Makronky vždy podávejte až druhý den, minimálně po 12 hodinách.
- Pokud se chcete vyhnout umělým barvivům, obarvěte makronky přírodně – dobře poslouží kakao, matcha tea, nebo pistácie, kterými nahradíme polovinu mandlové mouky.