Kde všude lektiny najdeme
Lektiny jsou obsaženy v obilovinách a pseudo-obilovinách typu pohanka, quinoa a jáhly. Dále je najdeme v luštěninách, nejvíce v těch velkých, jako jsou fazole. Dále v burácích, mandlích a dalších oříšcích. Také v sóje a lilkovité zelenině jako jsou rajčata, papriky, lilek, brambory apod. Zdravému jedinci v rozumném množství žádné problémy nezpůsobují. Lidé s oslabenou imunitou a autoimunitou by ale jejich konzumaci měli omezit. Důležitá je také jejich správná úprava, která toxiny omezuje nebo eliminuje.
Lektiny odstraníte správným vařením
Určitě znáte spoustu lidí, kterým je po luštěninách těžko. Nemohou za to pouze lektiny, ale i nesprávná úprava luštěnin. Luštěniny i většina obilovin by se totiž před vařením měla namáčet. U luštěnin je důležité vodu z namáčení vylít, luštěniny vařit deset minut v otevřeném hrnci, nechat odejít páru, znovu vylít vodu, a pak teprve vařit pod pokličkou. Stravitelnosti pomůže i vaření s mořskou řasou. Stejně tak fermentace (např. sóji na tempeh) zlepšuje stravitelnost lektinů. Namáčet by se před konzumací měly i ořechy.
Velkým propagátorem toxicity lektinů je americký doktor Steven Gundry, který svou dietou s vyloučením diskutovaných potravin vyléčil již řadu pacientů. Celou problematiku označuje jako „paradox zdravých rostlin“, kdy ukazuje, že rostliny, vnímané jinak jako zdravé, obsahují toxické látky na svou obranu, které pak v našich střevech způsobují potíže. Gundry uvádí, že lektiny mohou narušovat komunikaci buněk ve střevech a podporovat zánět. A zánět je prapůvodem většiny civilizačních chorob.
Lektiny jsou ale i prospěšné
Pro zdravého jedince není potřeba lektiny z jídelníčku zcela vyloučit. Potraviny, které lektin obsahují jsou totiž velmi výživným zdrojem bílkovin, vlákniny a antioxidantů. Studují se i jejich protirakovinné účinky. Vždy ale myslete na úpravu takových potravin, na jejich množství i individuální zdravotní stav. Pokud je vaše celiakie na začátku a hojíte střeva, vyloučení lektinů může celý proces urychlit a usnadnit. Jejich znovuzavedením pak zjistíte, jak dobře je vlastně umíte strávit a jak se po nich cítíte.