Lahodný citronový koláč bez lepku

14. 04. 2024

Za okny se konečně začíná oteplovat a sluneční paprsky postupně nabírají na síle. Přestože to ještě není počasí na tílko a šortky, mnoho z nás jistě nepohrdne lehkým moučníkem s osvěžující chutí. Tento citronový koláč je navíc velice snadný na přípravu, takže jej jistě zvládne i úplný začátečník.

Nadýchaný koláč s citronovou příchutí je mnoha domácnostech naprostou klasikou. Jestliže tento moučník patří mezi vaše oblíbené dezerty, avšak s vyřknutím diagnózy celiakie jste se jej museli vzdát, máme pro vás dobrou zprávu. Citronový koláč si bez obtíží připravíte i v bezlepkové variantě.

Já v receptu navíc vyměnila klasický slunečnicový či řepkový olej za olej kokosový, což tomuto moučníku dodává šmrnc. Svěží citronová chuť se mísí spolu s jemnou tropickou chutí kokosu a výsledkem je naprostá mňamka. Až proto nebudete vědět, jaký zákusek upéct v neděli ke kávě, rozhodně doporučuji vyzkoušet tento recept. Uvidíte, že si tento citronový koláč bez lepku jistě zamilujete.

 

 

Potřebné suroviny na koláč:

  • 200 g třtinového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 4 vejce (oddělte žloutky od bílků)
  • 130 g pohankové mouky
  • 170 g univerzální bezlepkové mouky
  • 1 balíček kypřicího prášku bez lepku
  • 100 ml kokosového oleje
  • 150 ml mléka (já použila mandlové)
  • Šťáva z celého citronu
  • Kůra z celého citronu

Potřebné suroviny na polevu:

  • Citronová šťáva
  • Moučkový cukr

Jak na to:

Začněte tím, že si rozklepnete vejce a oddělíte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte dokonale tuhý sníh a dejte si jej někam stranou. Ke zbylým žloutkům přidejte třtinový a vanilkový cukr a společně vše ušlehejte do pěny. Následně přidejte kokosový olej a citronovou šťávu a opět vše důkladně vyšlehejte. Jen pozor, kokosový olej by měl být v tekutém stavu, a proto jej před použitím mírně ohřejte ve vodní lázni.

Do další mísy si poté prosejte přes jemné síto pohankovou a univerzální bezlepkovou mouku. Nakonec přidejte ještě kypřicí prášek bez lepku spolu s čerstvě nastrouhanou citronovou kůrou a všechny tyto sypké suroviny spolu nasucho promíchejte metličkou. Vzniklou směs pak společně s mlékem postupně vmíchávejte do vyšlehaných žloutků spolu s ostatními surovinami. Pokud byste měli pocit, že je těsto až příliš hutné, nebojte se přidat o trochu více mléka.

Na závěr už pak jen vmíchejte do těsta sníh z bílků, těsto nalijte opatrně do formy a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Koláč pečte přibližně 40 minut, avšak samozřejmě přesná doba pečení záleží na to, jaký typ formy zvolíte. Jestli je koláč upečený pak jednoduše otestujte za pomocí zapíchnuté špejle. Upečený koláč nechte úplně vystydnout.

Až bude koláč vystydlý, můžete se pustit do přípravy rychlé a jednoduché citronové polevy. Do misky si nalijte citronovou šťávu a postupně do ní vmíchávejte prosetý moučkový cukr tak dlouho, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Záleží jen na vás, jestli chcete řídkou polevu, kterou koláč polijete, anebo si raději připravíte polevu hustou a koláč s ní natřete. Úplně na závěr pak ještě koláč můžete dle libosti dozdobit. Skvěle vypadají třeba tenké plátky citronu nebo čerstvě nastrouhaná citronová kůra.


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.