Kynuté třešňové knedlíky

02. 11. 2018

Nejsem velký fanoušek sladkých teplých jídel, protože po nich mám skoro vždycky hlad. Jediné, co se v naší rodině uchytilo jsou letní ovocné kynuté knedlíky.

Když je dost čerstvých meruněk, třešní, švestek a jahod, tak se jim prostě nejde vyhnout. Těsto může být tvarohové, bramborové nebo klasické kynuté. Protože v našem domě vládne již nějaký ten čas tvrdá bezmléčná dieta, tvarohové neděláme vůbec. U bramborového mi zase vadí chybějící nadýchanost, takže úkol zněl jasně: kynuté bezlepkové. Najít tuhle fungující variantu mi trvalo celkem dlouhou – živě si pamatuji první várku, která se v podstatě celá rozvařila na dost nechutnou kaši. To je mi vždycky neskutečně líto použitých drahých surovin. Další pokusy už byly lepší, i když byly tam i takové knedlíky, se kterými byste mohli hrát baseball. No nakonec se zadařilo a já se samozřejmě s vámi o recept podělím.
Závidím všem, co mají problém „jenom“ s lepkem. Protože když nemůžete, jako já, ani mléko a nemůžete si tedy nazdobit svou porci tvarohem ani máslem, chybí pak to dokonalé „hňahňáníčko“. Občas je tedy jím jen tak, nebo si na ně dávám alespoň přepuštěné máslo, skořici a cukr nebo třeba kokosový jogurt. Tak to vy, stejně „postižení“, můžete také vyzkoušet.
Protože naše třešeň letos měla obří úrodu je recept na knedlíky třešňáky, ale klidně nahraďte čím je libo. Mým favoritem jsou švesťáky! A tady je recept. 

Co budete potřebovat:
vypeckované třešně
25g čerstvé droždí
500g základní bezlepkové mouky Celita
290ml vlahého mléka (rostlinné či živočišné)
1 vejce
1 lžíce cukru
1 lžička xanthanu
špetku soli
tvrdý tvaroh
moučkový cukr
rozpuštěné máslo (normální či přepuštěné)


Nejdříve je potřeba připravit si kvásek – do hrnku rozdrobte čerstvé droždí, přidejte lžíci cukru, lžíci mouky a trošku vlažného mléka. Vše rozmíchejte na kašičku a zakryjte utěrkou. Nechte na teplém místě kvásek vzejít – trvá to chvilku, kolem čtvrt hodinky. Mezitím ve velké míse smíchejte mouku, xanthan a sůl, potom teprve přidejte kvásek, ohřáté mléko a vajíčko. Vypracujte těsto, ať už v robotu nebo ručně. Nemělo by být příliš tuhé, ale zároveň musí držet tvar. V případě potřeby tedy přidejte mouku nebo mléko, abyste dosáhli té správné konzistence. Pak na vále tvarujte placičky, do kterých zabalíte vždy několik třešní. Pokud se těsto lepí, místo klasického pomoučnění spíše doporučuji si ruce namočit vodou nebo trošku poolejovat. Hotové knedlíky nechte na vále kynout pod utěrkou asi 45 minut a pak je vařte. Mám lepší zkušenost s pařáčkem, než s tradiční přípravou ve vroucí vodě. Pařáček trošku pomašlujte olejem, opatrně rozložte knedlíky a pod pokličkou vařte 6 až 8 minut. Vždycky jeden testovací knedlík vyndám a rozříznu. No a pak už stačí posypat nastrouhaným tvarohem, cukrem a přelít rozpuštěným máslem. Dobrou chuť!


Autor

Kateřina

Jmenuju se Káťa. Donedávna jsem seděla v laborce a zkoumala geny. Teď stojím v kuchyni a po boku svých dětí zkoumám bezlepkovost. Recepty vymýšlíme nové, předěláváme staré a hlavně se u toho skvěle bavíme.