Květák jakožto vyšlechtěná zelenina z brukve zelné pochází zřejmě z Asie. Původní košťál byste schovali do dlaně – byl zhruba velký jako tenisový míček. Díky šlechtění se však zvětšil a na rodinou večeři si vystačíte tak s jednou hlavou! Šlechtění ale nezměnilo jen velikost zeleniny, ale také barvu. Vybírat si můžeme mezi bílou, fialovou a žlutou odrůdou. Do evropského jídelníčku se květák dostal ve Francii za vlády Ludvíka XIV. Patřil mezi běžná jídla tehdejší doby.
Svou popularitu si brukvovitá zelenina udržela dodnes. Vděčí za to především vysokému obsahu vlákniny a naopak minimálnímu počtu kalorií a antikarcinogenům. Působí tak preventivně proti rakovině. Je také dobrým zdrojem draslíku, hořčíku a vitaminů A a K. Pokud chcete z této zdravé potraviny získat co nejvíce, připravte jej v páře. Tak si zachová větší množství prospěšných látek než při přípravě ve vroucí vodě.
Květák na tisíc způsobů pro vegany i celiaky
V květákové sezoně můžete mít tuto zeleninu neustále po ruce, jelikož má nespočet využití a cena není tak vysoká. Všichni milujeme květákové krémy, placičky i smažené růžičky květáku. Trendem posledních let je i květáková rýže, kdy se květák rozdrobí na malé kousky, čímž získáte nízkosacharidovou a bezlepkovou přílohu. Stejně tak můžete nahradit brambory a dát si květákové pyré. Dalším hitem jsou květákové steaky, které ocení především vegani. Hlavu květáku jednoduše nakrájíte na plátky a pomažete oblíbenou marinádou. Inspirovat se můžete následujícím receptem:
Květákové steaky:
1 květák
2 lžíce oleje
2 lžíce sójové omáčky
2 stroužky česneku, kousek zázvoru
Květák nakrájejte na plátky a česnek utřete. Smíchejte všechny tekutiny i s česnekem a nastrouhaným zázvorem. Pomažte steaky a vložte na 30 minut do trouby rozpálené na 180°. Poté podávejte s oblíbenou přílohou.
Steaky si ale můžete vyladit podle sebe. Přidejte chilli, posypte je sýrem nebo je zapečte s rajčaty a paprikou. Dětem je třeba můžete potřít kečupem a dát na ně šunku a sýr.
Obalování bez lepku
Mezi stálice českých i slovenských meníček patří obalovaný květák, který bez problémů připravíte v bezlepkové variantě:
- 1 květák
- 2 vejce
- Kukuřičná mouka
- Kukuřičné lupínky
- Sůl, olej
Květák uvařte do měkka, ale pozor nesmíte jej rozvařit! Obalte ho v kukuřičné mouce, poté ve vajíčku rozšlehaném se solí a na závěr v rozdrcených kukuřičných lupíncích. Následně květák usmažte na řepkovém oleji dozlatova. Servírujte s bramborami a oblíbeným dipem.
Květákový koláč bez mouky
Posledním receptem je slaný, ne příliš známý květákový koláč bez spodního korpusu. Připravte si na něj hodně zeleniny a smetanu!
Na koláč o průměru 26 cm budete potřebovat:
- 1 květák
- 2 mrkve
- 1 petržel
- ½ celeru
- 2 vejce
- 200 ml smetany (může být i sójová)
- Lžíce kukuřičného škrobu
- 80 g parmazánu
- Hrst oblíbených bylinek
- Sůl, pepř
Veškerou zeleninu očistěte, oloupejte, nakrájejte a v robotu/ na struhadle rozsekejte nahrubo. Vejce rozšlehejte se smetanou, škrobem, bylinkami a přidejte zeleninu. Osolte a opepřete. Formu o průměru 26 cm vyložte pečícím papírem a nalijte do ní směs. Vršek koláče postrouhejte parmazánem a pečte zhruba 45 minut v troubě předehřáté na 175 °C.
Martina Moresová