Jeli jsme na kolech z výletu zkratkou a bác – obří naleziště malin! S nekonečnou radostí se děti ujaly sběru do pusy a já sběru do plátěných pytlíků. Domů jsme dorazili s pěkným úlovkem. Hned jsem ráda vyhověla přání a zadělala na kynuté lívanečky, abychom si je mohli dát s jogurtem a malinama už k večeři. I potom, co jsme se všichni nacpaly k prasknutí, které se naštěstí, na rozdíl od třešňových orgií, obešlo bez bolení břicha, dost malin zbývalo. A tak jsem si mohla druhý den zase sladce zaexperimentovat a vykoukly na mě božské, křehoučké mandlovo-malinové sušenky, kde sladkost kokosu a mandlí doplňuje jemná nakyslost malin. Spotřebujete na ně dost mandlové mouky, která není úplně z nejlevnějších, ale jednou za čas...však víte. Seženete ji v běžné zdravé výživě, stejně jako, o něco levnější, mouku kokosovou. Mým původním záměrem bylo ještě polít sušenky bílou čokoládou, protože bílá čokoláda a maliny se k sobě báječně hodí a posunou dezert vždy o úroveň výš. Bohužel jsem ale ve spíži žádnou nenašla a můj pokus o výrobu dopadl přímo katastrofálně. Vzniklá hnědá, připálená hmota záhadného skupenství fakt čokoládu nepřipomínala ani vzdáleně. Takže pokud mátě spížku lépe zásobenou, než já – jděte do toho! Já si nakonec vystačila s obyčejným karamelem. A i kdybyste sušenky nakonec nechali jen tak - bez ničeho, budou skvělé.
Co budete potřebovat
200g mandlové mouky
35g kokosové mouky
60g kokosového nebo třtinového cukru
1 lžička sody
špetka soli
1 celé vejce
75g kokosového oleje
100g náplně – já jsem pouze rozmixovala umyté maliny a přidala jednu lžičku agaru, můžete ale dát třeba domácí marmeládu nebo rozpuštěnou čokoládu
V jedné míse promíchejte mandlovou a kokosovou mouku, kokosový cukr, sodu a špetku soli. V druhé míse vyšlehejte vejce s kokosovým olejem, poté přidejte sypkou směs a vypracujte kompaktní těsto. Nechte 10 minut odpočívat, aby kokosový olej mohl nasáknout mouky. Na plech vyložený pečicím papírem pokládejte kuličky těsta a do každé vytvořte důlek pomocí svého palce. Do důlků dejte náplň – ať už malinovou či jinou. Mně vycházela jedna čajová lžička na sušenku. Pečte v předem dobře rozpálené troubě na 175°C přesně 8 minut. Po vytažení nechte ještě 5 minut odpočívat na plechu a teprve potom opatrně přendejte sušenky na mřížku, kde vychladnou. Kdybyste je přendavali hned, mohly by se vám rozlámat a to by byla škoda. Jak už jsem psala, můžete je dozdobit bílou čokoládou, karamelem nebo něčím jiným. A nebo prostě nechat jen tak. V puse se budou přímo rozplývat, tak dobrou chuť!