Kokos, čokoláda a vůně rumu – ty pravé Vánoce

16. 12. 2020

Většina mi asi dá za pravdu, že bez kokosu, čokolády, vanilky a někde i rumu by nebyly ty pravé Vánoce. Tyto suroviny se používají do většiny receptů na cukroví. Jsou ale také součástí Celita cukrovinek, jako je kokosové Bongo nebo kokosovo-rumová Brigit. Proto jsem se rozhodla trochu s nimi zaexperimentovat a vznikly dva lahodné recepty, které určitě vyzkoušejte.

Čokoládovo-rumové kuličky

Jestli jste je už dělali, pak víte, že jde o jedno z nejrychlejších cukroví, které u milovníků čokolády mizí jako první. A jestli ještě ne, pak neváhejte, budou mít úspěch. O čem je řeč? O čokoládových lanýžích, neboli truffles. Jejich příprava je až směšně jednoduchá. Pozor, o chuti rozhoduje kvalita čokolády. A pokud máte dostatečnou fantazii, může vzniknout obrovská paleta chutí a barev, která prozáří váš vánoční stůl. Co budete potřebovat?

Ingredience na cca 10-15 kusů
100 g čokolády (ideálně hořká, alespoň 75 %)
70 g smetany na šlehání
1 lžíce ghí / másla
Vanilková esence
½ tyčinky Brigit
Bílá belgická čokoláda a mandlové plátky na obalení

Postup:

  1. V předvečer tvoření lanýžů si připravíme hmotu, která musí ztuhnout.
  2. Tyčinku Brigit dáme na 10 minut do mrazáku
  3. V hrnci přivedeme za stálého míchání pomalu k varu smetanu a lžíci másla. V misce rozlámeme na kostičky hořkou čokoládu a přidáme k ní horkou smetanu s máslem. Mícháme, až vznikne kompaktní čokoládová hmota.
  4. Půlku Brigit nastrouháme na jemném struhadle (tu druhou smlsneme :o)) a přidáme k čokoládové hmotě.
  5. Hmotu dáme do chladu a pravidelně mícháme při tuhnutí (vyhneme se tak sražení másla na povrchu).
  6. Druhý den ráno, cca 20 minut před tvořením kuliček, vyndáme hmotu z lednice a necháme povolit.
  7. Pak opatrně tvoříme kuličky, které opět dáme ztuhnout.
  8. Následně rozpustíme v hrnci ve vodní lázni bílou čokoládu, do ní přidáme nasekané plátky mandlí a v čokoládě lanýže obalujeme.
  9. Opět necháme ztuhnout. Uchováváme v lednici.

Tip: v chutí si můžete hrát. Přidejte nastrouhanou pomerančovou kúru a šťávu a budete mít pomerančové lanýže. Obalit je můžete v oříšcích, kokosu, kakau nebo rozdrceném ovoci sušeném mrazem. Můžete si do nich schovat i mandličku nebo oříšek.

Kokosové mlsání

Tohle jednoduché cukroví může být příjemnou změnou oproti klasicky chutnajícímu lineckému a můžete jej připravit jak na Vánoce, tak i na narozeninový stůl či jen tak. Chutnat bude bez polevy jako „sušenky“, i polité čokoládou. Klidně jej také slepte marmeládou, stejně jako linecké. Fantazii se meze nekladou. Jak se připravuje?

Ingredience na cca 40 kusů:
110 g másla
150 g univerzální bezlepkové mouky se špetkou prášku do pečiva
40 g strouhaného kokosu
40 g cukru moučka
1 žloutek
2 tyčinky Bongo
1 lžíce kakaa
Vanilka

Postup:

  1. Máslo rozpustíme a necháme vychladnout.
  2. Cukr ušleháme se žloutkem do pěny.
  3. Mouku smícháme s práškem do pečiva, kokosem, kakaem a vanilkou.
  4. Tyčinky Bongo rozdrobíme nebo na jemno nastrouháme.
  5. Všechny ingredience smícháme dohromady a vypracujeme na válu těsto. Pokud by bylo moc mastné, přisypeme mouku. Každá mouka saje jinak.
  6. Těsto necháme v lednici odpočinout, a pak už s ním pracujeme stejně jako s lineckým.
  7. Vykrajujeme tvary, dáváme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě na 180 stupňů cca 10-15 minut.
  8. Vychladlé polijeme čokoládou nebo slepujeme marmeládou.

Krásné Vánoce plné chuti, nejen té kokosovo-rumové :o).

 


Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.