Čokoládovo-rumové kuličky
Jestli jste je už dělali, pak víte, že jde o jedno z nejrychlejších cukroví, které u milovníků čokolády mizí jako první. A jestli ještě ne, pak neváhejte, budou mít úspěch. O čem je řeč? O čokoládových lanýžích, neboli truffles. Jejich příprava je až směšně jednoduchá. Pozor, o chuti rozhoduje kvalita čokolády. A pokud máte dostatečnou fantazii, může vzniknout obrovská paleta chutí a barev, která prozáří váš vánoční stůl. Co budete potřebovat?
Ingredience na cca 10-15 kusů
100 g čokolády (ideálně hořká, alespoň 75 %)
70 g smetany na šlehání
1 lžíce ghí / másla
Vanilková esence
½ tyčinky Brigit
Bílá belgická čokoláda a mandlové plátky na obalení
Postup:
- V předvečer tvoření lanýžů si připravíme hmotu, která musí ztuhnout.
- Tyčinku Brigit dáme na 10 minut do mrazáku
- V hrnci přivedeme za stálého míchání pomalu k varu smetanu a lžíci másla. V misce rozlámeme na kostičky hořkou čokoládu a přidáme k ní horkou smetanu s máslem. Mícháme, až vznikne kompaktní čokoládová hmota.
- Půlku Brigit nastrouháme na jemném struhadle (tu druhou smlsneme :o)) a přidáme k čokoládové hmotě.
- Hmotu dáme do chladu a pravidelně mícháme při tuhnutí (vyhneme se tak sražení másla na povrchu).
- Druhý den ráno, cca 20 minut před tvořením kuliček, vyndáme hmotu z lednice a necháme povolit.
- Pak opatrně tvoříme kuličky, které opět dáme ztuhnout.
- Následně rozpustíme v hrnci ve vodní lázni bílou čokoládu, do ní přidáme nasekané plátky mandlí a v čokoládě lanýže obalujeme.
- Opět necháme ztuhnout. Uchováváme v lednici.
Tip: v chutí si můžete hrát. Přidejte nastrouhanou pomerančovou kúru a šťávu a budete mít pomerančové lanýže. Obalit je můžete v oříšcích, kokosu, kakau nebo rozdrceném ovoci sušeném mrazem. Můžete si do nich schovat i mandličku nebo oříšek.
Kokosové mlsání
Tohle jednoduché cukroví může být příjemnou změnou oproti klasicky chutnajícímu lineckému a můžete jej připravit jak na Vánoce, tak i na narozeninový stůl či jen tak. Chutnat bude bez polevy jako „sušenky“, i polité čokoládou. Klidně jej také slepte marmeládou, stejně jako linecké. Fantazii se meze nekladou. Jak se připravuje?
Ingredience na cca 40 kusů:
110 g másla
150 g univerzální bezlepkové mouky se špetkou prášku do pečiva
40 g strouhaného kokosu
40 g cukru moučka
1 žloutek
2 tyčinky Bongo
1 lžíce kakaa
Vanilka
Postup:
- Máslo rozpustíme a necháme vychladnout.
- Cukr ušleháme se žloutkem do pěny.
- Mouku smícháme s práškem do pečiva, kokosem, kakaem a vanilkou.
- Tyčinky Bongo rozdrobíme nebo na jemno nastrouháme.
- Všechny ingredience smícháme dohromady a vypracujeme na válu těsto. Pokud by bylo moc mastné, přisypeme mouku. Každá mouka saje jinak.
- Těsto necháme v lednici odpočinout, a pak už s ním pracujeme stejně jako s lineckým.
- Vykrajujeme tvary, dáváme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě na 180 stupňů cca 10-15 minut.
- Vychladlé polijeme čokoládou nebo slepujeme marmeládou.
Krásné Vánoce plné chuti, nejen té kokosovo-rumové :o).