Klasika našeho mládí: strouhaný koláč s jablíčky

10. 11. 2020

Nevím jak vy, ale já si ze svého mládí pamatuju strouhaný koláč s jablíčky, který babička vždy na podzim pekla. Kombinace skořice a jablek provoní celý byt. A když se ještě přidá tvaroh, který dodá koláči vláčnost, je to prostě chuťový zážitek.

Do koláče můžete spotřebovat padaná jablíčka, naopak, jsou ještě lepší. Nebo třeba i smíchat s hruškami. Pro milovníky ořechů můžete jablíčka ozvláštnit nasekanými vlašskými ořechy. Když jsou jablka opravdu sladká, s klidnou duší uberte na cukru. Stejně tak do tvarohu můžete dát rozinky a tolik ho nesladit.
Skořice je v receptu důležitá. Nejen, že dodává skvělou chuť a vůni, je i prospěšná pro naše tělo v chladných podzimních a zimních dnech. Skořice dle čínské medicíny zahřívá. Je to jedno z nejstarších koření, jehož benefity jsou velmi široké. Přisuzují se jí protizánětlivé a desinfekční účinky. A ty se v tomto období obzvlášť hodí.

Ingredience na formu 20x20 cm

Těsto
100 g univerzální mouky Celita
100 g pohankové mouky
40 g másla
50 g cukru krupice / třtinového
4 lžíce vody
2 žloutky

Tvarohová hmota:
500 g tučného tvarohu
2 bílky
60 g cukru krupice

Jablečná hmota:
4 větší jablka
Skořice dle chuti
1 PL vanilkového pudinku bez lepku

Postup:

  1. Nejprve si připravíme těsto. Smícháme všechny ingredience (máslo musí být povolené) – prohněteme rukama do tuhého těsta. Pokud se bude drolit, přidáme ještě trochu vody. Hotové těsto zabalíme do folie a uložíme na pár minut do mrazničky.
  2. Mezitím si připravíme jablečnou náplň. Jablka oloupeme a najemno nastrouháme a vymačkáme z nich co nejvíce vody. Smícháme je se skořicí a pudinkem a necháme chvíli odležet.
  3. Poslední vrstva je tvarohová. Bílky ušleháme na pěnu, přidáme cukr, tvaroh a vymícháme na hladkou hmotu. Pak už můžeme vrstvit.
  4. Formu o rozměru 20x20 cm vyložíme pečícím papírem a polovinu těsta na něj nastrouháme. Poklademe tvarohovou a následně jablečnou vrstvou a zakončíme druhou půlkou těsta, kterou opět nastrouháme.
  5. Pečeme na 180 stupňů do růžova zhruba 45 minut. Krájíme až po vychladnutí. Tvaroh musí ztuhnout.


Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.