Protože se jedná o staročeské jídlo, existuje ho nespočet variant. Jakoby ho pomalu v každé vesnici připravovali jinak. Někde jsou to placky, jinde tyčky nebo do konce trojúhelníky. Jednou nesmí chybět kmín, podruhé červená paprika, jednou se potírají vajíčkem a dávají do trouby, jinde se smaží. A tak různě bych mohla pokračovat ještě dlouho. Co se ale nemění, jsou čtyři základní ingredience: samozřejmě kysané zelí, pšeničná hladká mouka, vepřové sádlo a škvarky. Pokud máte možnost sehnat sádlo a škvarky od souseda z vesnice nebo z nějaké malé farmy, udělejte to. Ten rozdíl v kvalitě použitých surovin je na výsledku opravdu znát. Pšeničnou mouku jsem nahradila osvědčenou kombinací ovesné, kukuřičné a lupiny. A jako vždycky je potřeba přidat nějaké to bezlepkové lepidlo, v tomhle případě xanthan.
Co budete potřebovat:
500g kysaného zelí
150g škvarek
130g sádla
300g ovesné bezlepkové mouky
100g kukuřičné mouky
50g lupinové mouky
2 lžičky xanthanu
1 vajíčko na potření
špetku soli
pytlík kmínu
Příprava je velmi jednoduchá a přímočará. Zelí nejprve zbavte vody – buď vymačkejte rukou nebo můžete zabalit do plátýnka či bavlněné plenky a mačkejte tak. Pak ho pokrájejte. Kdybyste to totiž neudělali, nepůjdou vám tvarovat placky. Škvarky buď pomelte v mlýnku na maso nebo je hodně pokrájejte a sádlo rozpusťte. No a takto připravené ingredience smíchejte ve velké míse. Dostane příjemnou konzistenci, asi jako bývá těsto na linecká kolečka, když jsem mluvili o těch Vánocích. Doporučuji příliš nesolit, raději víckrát ochutnejte. Pak už stačí vytvarovat. Já na plech vyložený pečícím papírem tvaruji namočenýma rukama placky. Pokud chcete více pravidelné tvary, rozválejte placku a vykrajujte skleničkou kolečka nebo tvořte rádýlkem tyčinky. Pak už stačí potřít rozkvedlaným vajíčkem s troškou soli a můžete šoupnout do trouby. Tu předtím pořádně rozpalte, na 210°C a pečte dokud zelňáky nezezlátnou. Trvá to asi 20 až 25 minut. Po upečení vyndejte na mřížku a nechte zchladnout. Můžete zobat k dobrému vínku nebo si nalijte nějaké oblíbené bezlepkové pivo!