Jemné batátové brownies

25. 05. 2020

Brownies nebo různé jeho obdoby v podobě čokoládových „buchet“ děláme doma velmi často. Čokoládu milujeme všichni, takže je to vždy sázka na jistotu. Brownies lze dělat jen tak, z černých fazolí nebo z batátů. A právě poslední jmenované jsem nedávno zkusila a moc mi to chutnalo. Batáty dodají buchtě vláčnost a krémovou konzistenci.

Batáty, neboli sladké brambory původem ze střední Ameriky, jsme vzali v naší rodině na milost až relativně nedávno. Pořád jsme se bránili spojení brambor a sladké chuti. Jakmile jsme ale z batátů udělali pár jídel, třeba hranolky nebo opečené lupínky do salátu či pyré a všichni byli nadšení, batáty se u nás usídlily na dobro. Ve sladké buchtě jsem je ale zkoušela poprvé.

Batáty jsou velmi zdravé. Jsou zdrojem vlákniny (mají nižší glykemický index než klasické brambory), obsahují hodně betakarotenu nebo třeba vitamíny skupiny B.

Ingredience na malý pekáček:

250 g batátů
5 vajec
250 ml kefíru
1 banán
100 g 70 % čokolády (používám bio hořkou z Lidlu)

Postup:

  • Vejce vyšleháme, přidáme banán a nastrouhanou batátu a vše na jemno rozmixujeme.
  • Přidáme čokoládu rozpuštěnou ve vodní lázni a nakonec přilijeme kefír.
  • Vše řádně promixujeme na hladkou hmotu.
  • Nalijeme do formy vyložené pečicím papírem a pečeme cca půl hodiny na 180 stupňů.
  • Nakonec posypeme hořkým kakaem a můžeme dozdobit šlehačkou.

Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.