Jednoduchý a osvěžující letní dezert

13. 07. 2021

Rostoucí teploty, plné záhony jahod…začíná léto a s ním sezóna, kdy hledáme v jídelníčku nějaké osvěžení. Vždycky jsem ráda dělala klasický smetanový dortík z ovoce a piškotů. Ale protože bezlepkové piškoty nejsou vždy po ruce, mám v zásobě ještě jeden rychlý letní recept – čokoládové košíčky plněné smetanovým krémem s jahodami.

Košíčky ocení všichni, kdo hledají jednoduché, ale nápadité recepty. Jejich kouzlo je v tom, že je můžete naplnit čímkoliv vás napadne a udělat si je i do zásoby. Navíc jsou neotřelé, takže návštěvu vždycky mile překvapí. Pokud si je neosladíte a uděláte je z 85% čokolády, dostanete i tzv. low carb verzi.

Ingredience na 8-10 košíčků:

Košíčky:

  • 200 g hořké čokolády

Náplň:

  • 250 ml šlehačky (smetany na šlehání)
  • 200 ml zakysané smetany (ideálně de lux 40 %)
  • 250 g tvarohu
  • 3 lžíce cukru moučka nebo 2 pytlíky vanilkového cukru

Jahody

Postup:

  • Ve vodní lázni roztopte 200 g čokolády na vaření nebo jiné kvalitnější hořké čokolády.
  • Připravte si silikonové formičky na muffiny (košíčky) a dejte do každé zhruba lžíci čokolády a mašlovačkou rozetřete až po okraje formičky. Takto postupujte u každého košíčku. Následně dejte košíčky na 20 minut ztuhnout do lednice.
  • Postup v bodě 2 zopakujte, už jen štětečkem naneste druhou vrstvu čokolády a nechte znovu ztuhnout.
  • Mezitím si připravte náplň. Vyšlehejte smetanu ke šlehání, pak ji oslaďte a pomalu do ní zašlehejte tvaroh a zakysanou smetanu.
  • Vyndejte čokoládové košíčky z lednice, vyklopte je z formiček (lépe se to dělá, když jsou prázdné), opět je vraťte do formiček a naplňte krémem cca 3 mm pod okraj. Opět dejte na hodinu do lednice ztuhnout.

Poznámka: nelekejte se, krému vám dost zbude, já z něho udělám vždy ještě „Pribináčka“, tedy dám ho s ovocem a čokoládou do misky pro děti k svačině. Nebo můžete použít náplň smíchanou s rozmixovanými jahodami jako náplň do formiček na nanuky.

  • Poté polijte vršek košíčku zbytkem čokolády, uhlaďte, aby vzniknul „zavřený košíček“ a nechte alespoň 3 hodiny, nejlépe přes noc v lednici.
  • Servírujte s čerstvým ovocem. Můžete před servírováním na 10 minut ještě dát do mrazničky, v teple pak košíčky rychle povolí.

Tip: Košíčky můžete udělat i v otevřené verzi. Nebo je naplňte čímkoliv máte rádi – pudinkem, jiným krémem. Okouzlíte i zmrzlinou, servírovanou v čokoládovém košíčku. Nebo ho naplňte jen jahodami apod. Fantazii se meze nekladou.

 Naše návštěvy mají vždy dětskou radost v očích, když jim košíček přineseme…aneb, kdo by neměl rád čokoládu a jahody.


Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.