Jednoduché domácí soba nudle

13. 01. 2021

Pokud patříte mezi milovníky soba nudlí, určitě oceníte jednoduchý recept na jejich přípravu. A pokud jste o nich ještě neslyšeli, tak vám doporučuju je vyzkoušet. Nejlépe samozřejmě chutnají v japonské restauraci, protože ze země vycházejícího slunce pocházejí. „Soba“ je v japonštině pohanka. Právě z této obiloviny se tradičně vyrábějí.

Nejdříve jsem si soba nudle chtěla koupit, bohužel jsem ale zjistila, že většina z těch prodávaných na českém trhu, je nejen z pohanky, ale také z pšenice. A ty čistě pohankové jsou zase nehorázně drahé a k sehnání jen ve specializovaných prodejnách. Tak jsem si řekla, že si je prostě udělám sama doma.

Nejdříve jsem hledala vyloženě „japonské recepty“. Pokud si ale dáte tu práci a „gůglíte“, zjistíte, že jejich výroba chce léta cviku a jen promíchávání „japonských mistrů“ je na desítky minut. Některé recepty zase obsahovaly zbytečnou guarovou gumu nebo přídavek bezlepkové mouky. Nakonec vyhrál jednoduchý recept ze 3 ingrediencí, který zvládnete i doma a je chuťově vynikající. Pokud máte strojek na těstoviny, budete mít nudle ještě tenčí než já, a tedy ještě o něco lepší.

Ingredience: na cca 3-4 porce
2 hrnky pohankové mouky
1/2 hrnku vody
1/2 lžíce šťávy z citronu nebo jablečného octa
Postup:
Těsto je nejlepší udělat den dopředu. Vezměte si velkou misku, dejte do ní všechny ingredience a míchejte vařečkou, dokud se hmota nepromíchá. Bude vypadat trochu jako drobenka. Dál pak pokračujte rukama. Těsto zpracovávejte tak dlouho, až se z něho začne tvořit kulička pevné konzistence. Těsto má být pevné, ani mokré ani suché, takže podle potřeby se dá přidat víc vody nebo mouky.

Připravené těsto dejte do čisté misky. Namočte si utěrku a vyždímejte ji. Přikryjte s ní těsto a navrch ještě dejte fólii, aby těsto nevysychalo. Nechte takto stát přes noc na pracovní desce, ale můžete nechat stát až 24 hodin.

Druhý den, když chcete připravit nudle, si dejte nejprve vařit vodu. Já vodu solím, i když Japonci vodu na soba nudle nesolí. Těsto si rozdělte na dva díly. Desku si hodně pomoučte pohankovou moukou a jemně si rozválejte půlku těsta na co nejtenčí plát. Pracujte pomalu a pečlivě a dejte pozor, abyste měli těsto vždy pomoučené a nelepilo se. Z toho nejtenčího plátu, který umíte vyrobit, nakrájejte několik stejně velkých dílů a položte je na sebe. Z takto připravené struktury krájejte co nejtenčí proužky – nudle. Stejně nakrájejte nudle i z druhé půlky těsta. Připravené je nechte 10-20 minut odpočinout.

Nudle vařte v opravdu vroucí vodě. Po vložení je několikrát promíchejte, aby se neslepily a pak vařte asi 2 minuty. Hotové jsou křehké, ale pořád trošku žvýkavé. Slijte vodu a můžete je podávat. Já je mám nejraději se zeleninou a masem v úpravě tzv. Buddha bowl.


Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.