Chleba mi prostě chyběl
I když jsem si snažila namluvit, že pečivo není zdravé z těch a těch důvodů, chutě na křupavý chlebík s máslem mě prostě neopouštěly. Občas jsem si koupila čerstvé bezlepkové pečivo v Praze, ale ta astronomická cena a čas investovaný do dojíždění mě prostě odradily. Chleby kupované v obchodech měly zase na míle daleko ke křupavosti.
Křupavá kůrka je ta nejlepší motivace
Na internetu jsem se kochala čerstvě upečenými kváskovými chleby lidí, kteří už je uměli péct a chtěla jsem se je také naučit. Tak jsem si pročetla články, podívala se na řadu videí a rozhodla se, že si založím svůj vlastní bezlepkový kvásek.
První otázka byla, ze které mouky kvásek založit. Najdete řadu tipů a mnohdy i protichůdných. Já si vybrala mouku čirokovou, která měla být dle internetu jednoduchá. První den mi kvásek hezky kvasil a vše vypadalo dobře. Postupně ale začal „vodnatět“ a smrdět po octu, bublinky zmizely a naopak se v kuchyni objevily mušky octomilky. Na naléhání mého syna, že to opravdu velmi smrdí, jsem musela kvásek vyhodit. Ani podruhé a potřetí se mi nepovedl a nakonec jsem to vzdala.
Dárek k Vánocům
Můj vnímavý manžel mi po nějaké době k Vánocům nadělil kurz bezlepkového kváskování. A to bylo přesně ono. Nejen, že mi tam dali hotový kvásek, který už stačilo jen přikrmovat, ale naučili mě i řadu triků a tipů, jak chleba péct. Opravdu stojí za to si celý proces osahat, vyzkoušet na vlastní „ruce“. Samotné přečtení vám tuto zkušenost nikdy nezprostředkuje. Z kurzu jsem si vezla nejen voňavý a křupavý chleba, ale i motivaci a um, jak s kváskováním pracovat doma.
Pár tipů a postřehů na konec
Nejtěžší na bezlepkovém kváskování je podle mě výroba samotného kvásku. Pokud se vám to opakovaně nedaří, máte ještě tyto možnosti: koupit si ho na trzích, kvásek vám může dát i „bezlepkový soused“, nechat si poslat kvásek sušený anebo navštívit kurz, kde vám kvásek určitě dají.
- Mně se nakonec osvědčilo dělat kvásek z rýžové mouky, nesmí to být mouka „hrubá“, ale velmi jemná, ideálně značky Natural Jihlava. Kvásek je nutné přikrmovat dvakrát denně, ráno a večer, a to ideálně vždy v pevnou dobu. Kvásek nechte na teplém místě. Celý proces trvá asi 6-7 dní.
- Pokud kvásek dostanete, uchovávejte ho v lednici. Stačí ho přikrmit jednou týdně lžičkou z rozkvasu (pokud pečete chleba) nebo opět moukou a vodou, pokud nepečete a nechat ho stát přes noc venku a opět vrátit do lednice.
- Jednou za měsíc vždy přendám kvásek do čisté nádoby, předejdete tak možnému zplesnivění.
- I když odmítáte hotové značkové mouky (tzv. směsi), na začátek a učení jsou vhodnější. Já používám směs jen na rozkvas, zbytek chleba už pak míchám z různých jednodruhových mouk.
- Nepodceňujte správné překládání chleba (lze se podívat na internetu, ale já myslím, že je lepší, když vám někdo ukáže a vyzkoušíte si), jinak v něm budou obří bubliny.
- Ošatka: pořídila jsem si celulózovou ošatku, kterou nemusíte vymazávat, chleba v ní krásně nakyne a jde skvěle vyklopit
- Používejte kvásek i na sladké pečení. Úžasné je i krkonošské kyselo z kvásku.
- Pokud nechcete utrácet stovky korun za vykrajovátka a nařezávátka na kaiserky a chlebovou kresbu, seženete je levněji na Aliexpressu.
- Nezapomeňte vždy někomu kvásek dát na starosti, pokud jedete na dovolenou.