Jak je to s bezlepkovostí zmrzlin a nanuků?

10. 06. 2020

Není určitě žádným překvapením, že většina zmrzlin na českém trhu je bezlepkových. Pšenice na zahušťování (běžná v USA) se používá v našich končinách tak zřídka, že byste museli pohledat. Narazit můžete spíš na ječný slad, kterým se občas doslazuje. I ten je ale spíše výjimkou.

Větší starosti může některým dělat případná kontaminace. Zvláště, pokud máte silnou alergii nebo si i na tento detail potrpíte. Většinou se nabírají všechny zmrzliny jednou špachtličkou (i ty obsahující lepek) a navíc do lepkových kornoutků. Zmrzlina, i když bezlepková, se také může vyrábět v závodě zpracovávajícím lepek, a tak se kontaminovat. Pokud se bojíte, sáhněte raději po zabaleném nanuku, kde si přečtete složení.

Opatrní buďte také u příchutí, které obsahují lepek ne v ingrediencích samotné zmrzliny, ale v přidaných dobrotách - např. cookies, oreo, tiramisu, různé cheesecake příchutě, někdy karamel apod.
Dobrá zpráva pro všechny mlsné bezlepkáře je, že se stále více a více objevují i bezlepkové kornoutky. Většinou si za ně trochu připlatíte, ale stojí to za to. A když je nemají, obsluha ochotně dává zmrzliny do kelímků.

Kopečkové zmrzliny na jedničku

Kopečkové zmrzliny od velkých dodavatelů jsou vesměs bezlepkové, až na výjimky.

  • Příchutě kopečkové zmrzliny od Primy a La Panna (s výjimkou Cream Brownies, Carrot Cake a Lemon Cheesecake) i Fruitisima jsou pro celiaky v pořádku.
  • Hagen Dasz v letošní nabídce obsahuje pouze tyto výrobky mající lepek: Cookies&cream, Strawberry cheesecake, Vanilla caramel brownie. Ostatní jsou bezlepkové. Protože ale dle výrobce mění každou sezonu receptury, je vždy lepší výrobky kontrolovat.
  • Opatrní buďte u zmrzlin Carte d‘Or. Sorbety jsou bezlepkové, čokoládová, jahodová a oříšková příchuť také, zbytek většinou obsahuje lepek.
  • Zmrzliny Ben and Jerry’s jsou s lepkem s výjimkou jedné příchuti (Karamel sutra).
  • U “domácích” kopečkových zmrzlin se informujte na alergeny u obsluhy.

Točené zmrzliny

Nejznámější a nejrozšířenější opočenská zmrzlina je bez lepku. Další běžně rozšířená Tatra je také bez lepku. McDonald‘ s shakes a Mc Flurry jsou také bez lepku (pozor, pokud si na něj dáte Kit Kat posypku, samozřejmě lepek obsahuje). McDonald ‘s Sunday (jahoda, karamel, čokoláda) jsou bez lepku, verze Grand obsahují pšenici. Stejně tak UGO zmrzliny jsou bez lepku a dokonce i bez laktózy.
Točené zmrzliny jsou většinou z prášku, takže můžete obsluhu požádat o obal směsi a přečíst si složení sami. Ne vždy jsou ochotní to udělat, ale když opravdu nevíte, můžete to zkusit.

Nejznámější nanuky

Nanuky od Primy jsou bezlepkové s výjimku těch “jasně” lepkových, které mají kornouty, sušenky nebo piškoty - Lambada, Rolllkeks, Ruská zmrzlina, Twix, Snickers a Mrož kornout. Naopak Pegas, Mrož, Kuba, Kostka, Eiskoko, Paráda, Tom a Jerry, Večerníček apod. jsou bezlepkové. Sama firma na můj dotaz uvedla, že 99 % jejího sortimentu je bezlepková.

Algida

U Algidy si dejte na lepek pozor u nanuku Nogger karamel a samozřejmě u kornoutku Cornetto. Ostatní známé nanuky Magnum (s výjimkou málo rozšířeného Magnum Praliné bar), Míša, Ledňáček, Big Milk apod. jsou bez lepku. Pro všechny, kteří mají problém i s mlékem letos přinesl novinku Magnum Vegan, který je bez lepku i mléka.

Milka nanuky

Vanilkový Milka nanuk je bez lepku, stejně jako jejich kešu/karamel zmrzlina. Milka kornout a Milka nanuk Crunchy chocolate jsou s pšenicí.
Informace v tomto článku jsem čerpala z obalů výrobků, webových stránek nebo přímým dotazováním výrobců. Nenašli jste své oblíbené nanuky a zmrzliny? Budeme rádi, když nám napíšete svou zkušenost.


Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.