Jahodníků, tedy byliny, ze které jahody rostou, existuje několik druhů. Mezi známé odrůdy patří například lesní jahody – prozradí je jejich silné aroma. Méně známé, ale o to zajímavější jsou bílé neboli ananasové jahody. Vypadají jako klasické jahody, ale naruby – tedy s bílým tělem a červenými zrníčky. Bílou barvu mají i uvnitř a chutnají svěže a šťavnatě po ananasu.
Jahody jako sladké nízkokalorické osvěžení
Jahody patří mezi přírodní zdroj vitaminu C. V těchto červených kuličkách ho dokonce najdete více než v citrusech! Díky tomu jsou skvělým antioxidantem a přirozeně podporují imunitu. Díky vitaminu C a vláknině jsou jahody také považované za antikarcinogenní potravinu. Pomáhají chránit před rakovinou jícnu, tlustého střeva nebo třeba prsu či kůže. Velkou část jahod ale tvoří voda, což z nich dělá nízkokalorické ovoce. Díky kyselině ellagové a antioxidantům podporují zrychlení metabolismu a zmírňují chuť k jídlu. Směle tedy jahody zařaďte do redukčního jídelníčku třeba v podobě jahodového gazpacha, na který vám přinášíme recept.
Slané jahodové gazpacho
Na 2 porce si připravte:
- 400 g jahod
- 1 okurku
- 1 papriku
- Olivový olej
- ½ lžíce balzamikového octa
- Sůl
- Pepř
- Bylinky podle chuti (bazalka, máta)
- Česnek a šalotka (nemusí být)
Okurku oloupejte a společně s jahodami, paprikou, bylinkami, olejem a balzamikem promíchejte. Nechejte na hodinu nebo přes noc odležet v lednici a rozmixujte. Ozdobte podle fantazie oříšky, bylinkami nebo nasekanými jahodami. Pokud chcete gazpacho pikantnější, rozmixujte směs i se stroužkem česneku a šalotkou, získáte tak zeleninovější verzi. Gazpacho můžete vylepšit i trhanou burratou nebo balkánským sýrem!
Sladké jahodové gazpacho
Na 2 porce si připravte:
- 300 g jahod + na ozdobu
- 2 lžíce medu nebo jiného sladidla
- Lžička limetkové šťávy
- Lžička citronové šťávy
- Pár lístků máty + na ozdobu
- 100 ml džusu podle chuti (grep, jablko, pomeranč)
Jahody povařte s trochou vody a mátovými lístky. Nechte vychladnout a rozmixujte s medem a citrusy. Nalejte do sklenic a ozdobte mátou a zbylými jahodami.
Pokud milujete jahody, ale gazpacho vás nezaujalo, nezoufejte! Přichystali jsme si pro vás ještě jeden extra jednoduchý recept – jahodový crumble! Horké ovoce se zapečenou drobenkou si zamilujete. Drobenka je navíc bezlepková, můžete jí tak posypat i koláče nebo táče.
Jahodový crumble s bezlepkovou drobenkou
Na jeden pekáček budete potřebovat:
- 500 g jahod
- 8 lžiček medu nebo jiného sladidla
- 2 lžičky vanilkového cukru
- 50 g másla
- 80 g ovesných vloček
- 100 g mandlové mouky
Jahody nakrájejte a promíchejte se dvěma lžičkami medu. V misce smíchejte vločky (přesvědčte se, že jsou opravdu bezlepkové, tato potravina bývá často kontaminovaná) s mandlovou moukou, máslem a vanilkovým cukrem. Pekáček vymažte cukrem, vsypte do něj jahody a navrstvěte drobenku. Vložte do rozpálené trouby na 180 ° a pečte 30 – 40 minut. Ovoce by mělo probublávat a drobenka zezlátnout. Crumble můžete obohatit o rebarboru. Tu oloupejte, nakrájejte na kostičky a smíchejte s jahodami. Rebarbora je však hodně kyselá, doporučujeme proto přidat na sladidle.
Martina Moresová