Jahodové gazpacho nebo crumble: vyzkoušejte letní bezlepkové recepty

01. 06. 2025

Jahody patří mezi nejoblíbenější druhy ovoce a pro mnohé jsou symbolem sladkého a pohodového léta. Vypěstujete je na zahrádce i v truhlíku na balkoně nebo posbíráte v lese. Popularita tohoto ovoce je tak vysoká, že se lidé každoročně vydávají na samosběr polních jahod. Proč všichni jahody tak milujeme? Prospívají našemu zdraví? A jaké pochoutky z nich lze připravit? Mrkněte se do našeho článku, kde červené bobule rozebíráme dopodrobna!

Jahodníků, tedy byliny, ze které jahody rostou, existuje několik druhů. Mezi známé odrůdy patří například lesní jahody – prozradí je jejich silné aroma. Méně známé, ale o to zajímavější jsou bílé neboli ananasové jahody. Vypadají jako klasické jahody, ale naruby – tedy s bílým tělem a červenými zrníčky. Bílou barvu mají i uvnitř a chutnají svěže a šťavnatě po ananasu.

 

Jahody jako sladké nízkokalorické osvěžení

Jahody patří mezi přírodní zdroj vitaminu C. V těchto červených kuličkách ho dokonce najdete více než v citrusech! Díky tomu jsou skvělým antioxidantem a přirozeně podporují imunitu. Díky vitaminu C a vláknině jsou jahody také považované za antikarcinogenní potravinu. Pomáhají chránit před rakovinou jícnu, tlustého střeva nebo třeba prsu či kůže. Velkou část jahod ale tvoří voda, což z nich dělá nízkokalorické ovoce. Díky kyselině ellagové a antioxidantům podporují zrychlení metabolismu a zmírňují chuť k jídlu. Směle tedy jahody zařaďte do redukčního jídelníčku třeba v podobě jahodového gazpacha, na který vám přinášíme recept.

Slané jahodové gazpacho

Na 2 porce si připravte:

  • 400 g jahod
  • 1 okurku
  • 1 papriku
  • Olivový olej
  • ½ lžíce balzamikového octa
  • Sůl
  • Pepř
  • Bylinky podle chuti (bazalka, máta)
  • Česnek a šalotka (nemusí být)

Okurku oloupejte a společně s jahodami, paprikou, bylinkami, olejem a balzamikem promíchejte. Nechejte na hodinu nebo přes noc odležet v lednici a rozmixujte. Ozdobte podle fantazie oříšky, bylinkami nebo nasekanými jahodami. Pokud chcete gazpacho pikantnější, rozmixujte směs i se stroužkem česneku a šalotkou, získáte tak zeleninovější verzi. Gazpacho můžete vylepšit i trhanou burratou nebo balkánským sýrem! 

 

 

Sladké jahodové gazpacho

Na 2 porce si připravte:

  • 300 g jahod + na ozdobu
  • 2 lžíce medu nebo jiného sladidla
  • Lžička limetkové šťávy
  • Lžička citronové šťávy
  • Pár lístků máty + na ozdobu
  • 100 ml džusu podle chuti (grep, jablko, pomeranč)

Jahody povařte s trochou vody a mátovými lístky. Nechte vychladnout a rozmixujte s medem a citrusy. Nalejte do sklenic a ozdobte mátou a zbylými jahodami.

Pokud milujete jahody, ale gazpacho vás nezaujalo, nezoufejte! Přichystali jsme si pro vás ještě jeden extra jednoduchý recept – jahodový crumble! Horké ovoce se zapečenou drobenkou si zamilujete. Drobenka je navíc bezlepková, můžete jí tak posypat i koláče nebo táče.

 

Jahodový crumble s bezlepkovou drobenkou

Na jeden pekáček budete potřebovat:

  • 500 g jahod
  • 8 lžiček medu nebo jiného sladidla
  • 2 lžičky vanilkového cukru
  • 50 g másla
  • 80 g ovesných vloček
  • 100 g mandlové mouky

Jahody nakrájejte a promíchejte se dvěma lžičkami medu. V misce smíchejte vločky (přesvědčte se, že jsou opravdu bezlepkové, tato potravina bývá často kontaminovaná) s mandlovou moukou, máslem a vanilkovým cukrem. Pekáček vymažte cukrem, vsypte do něj jahody a navrstvěte drobenku. Vložte do rozpálené trouby na 180 ° a pečte 30 – 40 minut. Ovoce by mělo probublávat a drobenka zezlátnout. Crumble můžete obohatit o rebarboru. Tu oloupejte, nakrájejte na kostičky a smíchejte s jahodami. Rebarbora je však hodně kyselá, doporučujeme proto přidat na sladidle.

 

Martina Moresová