Jablka v kuchyni celiaka

16. 09. 2020

Léto pomalu, ale jistě přechází v podzim, což znamená jen jediné – sezóna jablek je konečně tady! Existuje celá řada důvodů, proč byste tohle chutné ovoce měli do svého jídelníčku zařadit, ať už se jedná o jejich vynikající chuť či vysoký obsah prospěšných látek. My se v dnešním článku zaměříme na to, jak můžete jablka zpracovat a dosyta si jich užít.

Prospěšný jablečný ocet

Jednou z možností, jak zpracovat přebytek jablek, je bezpochyby jablečný ocet. Ten totiž obsahuje nepřeberné množství cenných látek, které jsou pro nemocná střeva celiaka velmi prospěšné. Jedná se například o enzymy, které usnadňují trávení. Kromě trávicího traktu jej však ocení i vaše pleť, oběhová soustava či ledviny.

Omytá jablka zbavená stopek nahrubo nastrouhejte, a to i včetně jadérek, napěchujte do velké zavařovací sklenice a zalijte studenou převařenou vodou tak, aby hladina byla cca 5 cm nad úrovní jablek. Hrdlo sklenice zakryjte plátýnkem a zajistěte gumičkou. Sklenici umístěte někam na světlo a do tepla, kde bude týden stát, přičemž dvakrát denně její obsah promíchejte. Po týdnu jablka přeceďte a získanou tekutinu nechte další tři týdny odstát někde v temnu. Následně kapalinu přeceďte přes jemné plátno. Hotový jablečný ocet by měl mít typickou žlutohnědou barvu.

Všestranná jablečná přesnídávka

Domácí jablečná přesnídávka je velmi jednoduchá na přípravu a má široké využití. Začněte tím, že jablka zbavíte slupky a nakrájíte je na malé kostičky. Ty dejte do hrnce, podlijte trochou vody a duste, dokud nebudou měkká. Následně je tyčovým mixérem rozmixujte na kaši a podle chuti přidejte cukr a skořici. V hrnku s trochou vody si rozmíchejte bezlepkový puding, postupně jej vmíchejte do jablečného pyré a povařte na plotně, dokud přesnídávka patřičně nezhoustne. Na závěr dejte přesnídávku do menších skleniček a sterilujte.

Kromě svačinky pro malé i velké se dá jablečná přesnídávka využít i jinak. Je vhodná jako základ na různé moučníky, náplň do jablečných závinů a taštiček, i jako příměs do bezlepkového těsta, jakožto složka, díky níž bude příjemně vláčné. Rozhodně tedy nešlápnete vedle, pokud pár lžic přesnídávky přidáte do těsta na sušenky, bábovku nebo třeba perník.

Jablka ve slané kuchyni

Většina lidí si jablíčka spojuje právě s různými sladkými moučníky, ale věděli jste, že se dají perfektně využít také ve slaných receptech? Velice oblíbené a chutné je například pečené maso s jablky, jelikož mu dodají specifickou chuť. Receptů, jak pečené maso připravit, existuje celá řada, avšak jedno mají společné – vždy se pracuje s čistě bezlepkovými surovinami, tudíž ideální volba i pro celiaka. Pokud nevíte, co připravit na nedělní oběd, tento tip na lahodný pokrm s nádechem podzimu rozhodně vyzkoušejte.

Další velice oblíbenou možností, jak využít jablka na slaný způsob, je jejich přidávání do různých salátů. Opět existuje nespočet různých variací, z nichž si můžete vybírat, a navíc i v tomto případě pracuje s přirozeně bezlepkovými surovinami. Saláty nemusí být pouze letní pokrm, ale lze je připravit i v hřejivé podzimní variantě, která vás perfektně zasytí. Nebojte se popustit uzdu své fantazii a zkoušet nové chutě. Jablka lze též použít jako surovinu do náplní určených pro tortily.


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.