Ideální čas udělat si zásoby

10. 08. 2025

Léto je ideální období, kdy doplnit zásoby toho nejlepšího, co příroda nabízí. Především pro celiaky i osoby s citlivým trávením to znamená jistotu. Díky tomu, že si všechno připravíte sami, máte plnou kontrolu nad tím, co jíte, bez obav z nežádoucí kontaminace lepkem. Tak hurá do práce!

Měsíc srpen je vrcholem sezóny, kdy zahrady, lesy i trhy div nepřetékají vším tím lahodným ovocem, zeleninou, houbami i voňavými bylinkami. Byla by proto veliká škoda této příležitosti nevyužít a nevytvořit si vlastní zásoby. Ani se nenadějeme a horké sluneční paprsky vystřídají sněhové vločky. Tehdy budete za nějaké ty dobroty ve spíži jistě velice vděční.

Nasbírejte si bylinky

Jako první se spolu zaměříme na bylinky. Právě ty jsou totiž (nejen) pro celiaky hotovým zázrakem. Tyto zelené dary přírody totiž nejen dobře chutnají, ale také v sobě ukrývají spoustu cenných látek, díky kterým dokážou pomoci od různých zdravotních obtíží.

Konkrétně doporučujeme sbírat tyto druhy – máta, heřmánek, mateřídouška, tymián a řepík. Právě ty totiž působí na tělo protizánětlivě a mají blahodárný vliv na trávení. Šálek mátového nebo heřmánkového čaje vám mimo jiné uleví i od různých zažívacích obtíží, které se mohou objevit třeba při dietní chybě.

Bylinky sbírejte jenom, když je suché počasí. Sbíráním za deště si totiž koledujete o to, že by vám bylinky zplesnivěly. Nasbírané bylinky pak dejte sušit na suché tmavé místo a poté je uchovávejte ve skleněných dózách mimo dosah slunečních paprsků.

Lahodné ovoce

Dále si určitě nezapomeňte udělat také zásoby letního ovoce. Srpen je měsícem jablek, hrušek, švestek, borůvek, malin a ostružin. Všechny tyto plody jsou nabité vitamíny a cennými látkami a také v sobě ukrývají spoustu vlákniny, kterou celiaci potřebují jako sůl.

Možností, jak tyto sladké dary přírody zpracovat, je vícero. Ovoce můžete nasušit na křížaly, zavařit jako kompot, zpracovat v podobě marmelády, uvařit z něj chutné pyré nebo jenom naporcovat do mrazáku. Záleží na konkrétním druhu i na tom, co máte sami rádi. Nejdůležitější je stejně to, že máte absolutní kontrolu nad složením a nemusíte se bát žádného nepříjemného překvapení.

Nezapomeňte na zeleninu

Dále nesmíme opomenout ani zeleninu, protože ta by v jídelníčku určitě neměla chybět. Navíc když má člověk vlastní zásoby, hned je pak to vaření o něco příjemnější. Konkrétně v srpnu toho můžete sklízet opravdu mnoho. Dozrávají rajčata, která můžete nasušit, připravit z nich domácí kečup nebo chutnou rajčatovou omáčku, kterou můžete zavařit do sklenic. Dále je sezona paprik, cuket, mrkve, petržele, celeru i cibule.

Sklizenou zeleninu je možné stejně jako ovoce zpracovat mnoha různými způsoby. Pokud máte k dispozici větší mrazák, můžete si ji různě naporcovat a namíchat do vlastních směsí, které pak budete používat při vaření. Výborně chutná i zelenina zavařená. Nebojte se letos trošku experimentovat a vyzkoušejte nějaké nové recepty.

Mnoho výhod

Mít vlastní zásoby má řadu výhod. Kromě zmiňované kontroly nad složením také ušetříte nemalý finanční obnos. Navíc ta chuť sezónního ovoce a zeleniny je zkrátka skvělá. I když se vám teď možná do toho zpracovávání moc nechce, uvidíte, že až přijde podzim a zima, budete za tu vynaloženou energii velice vděční.

 


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.