Halloweenské dobroty třikrát jinak

15. 10. 2023

Konec měsíce října se neodmyslitelně pojí s oslavami halloweenu. Přestože se nejedná o svátek, který by byl naší republice vlastní, i tak si u nás našel mnoho přívrženců. Pokud se letos plánujete do oslav zapojit i vy, máme pro vás tři jednoduché recepty na originální, chutné a hlavně bezlepkové dobroty.

Je libo vláčné brownies, dezert do skleničky nebo křupavé sušenky s očima? S námi zvládnete připravit každou z těchto dobrot. Všechny tři recepty jsou navíc vzhledově laděné přímo do halloweenu, takže s nimi na párty jistě zabodujete!

Pavučinkové brownies:

Potřebné suroviny:

  • 150 g univerzální bezlepkové mouky
  • Tabulka čokolády
  • Kypřicí prášek bez lepku
  • 85 g másla
  • 2 vejce
  • 1 lžíce černého kakaa
  • 1 vanilkový cukr
  • 110 g cukru krupice
  • 50 ml mléka
  • špetka soli

Pracovní postup:

Nejprve si ve vodní lázni rozpusťte máslo a čokoládu. Poté do misky prosejte všechny sypké suroviny a promíchejte. Do další mísy pak rozklepněte vejce, přidejte cukr a vyšlehejte. K vejcím a cukru pak přidejte smíchanou čokoládu s máslem a opět vyšlehejte – jen pozor, aby čokoláda nebyla moc horká a vejce se nesrazila. Do vzniklé čokoládové směsi pak postupně zašlehávejte zbytek sypkých surovin a mléko.

Do hotového těsta pak ještě můžete vmíchat nasekanou tabulku čokolády. Brownies pečte v troubě předehřáté na 175 °C přibližně 25 – 30 minut. Aby byl moučník vláčný, nesmí se přepéct. Vytáhněte jej proto z trouby, ještě když na testovací špejli zůstávají miniaturní drobečky. Poté jej nechte dojít v pečicí nádobě a nakrájejte jej až po vychladnutí. Na závěr už jen na brownies dokreslete pomocí zdobicí bílé barvy v tubě pavučinky.

 

Strašidelný pudink:

Potřebné suroviny:

  • Balíček čokoládového pudinku bez lepku
  • Hrst kakaových bezlepkových piškotů
  • Brownies bez lepku
  • Sušenky a dekorace na ozdobu

Pracovní postup:

Připravte si skleničky a na dno nasypte trochu kakaových piškotů. Poté si uvařte čokoládový pudink podle návodu na obalu a nalijte jej do skleniček. Jakmile pudink vychladne a ztuhne, rozdrobte nahoru trochu brownies nebo klidně jiné bezlepkové kakaové buchty, abyste vytvořili imitaci hlíny. Pak už jen přidejte sušenku jako náhrobek (já použila domácí bezlepkové linecké) a různé bezlepkové dekorace.

Sušenky s očima:

Potřebné suroviny:

  • 150 g univerzální bezlepkové mouky
  • Kypřicí prášek bez lepku
  • 4 lžíce černého kakaa
  • 100 g cukru moučka
  • Špetka soli
  • 90 g změklého másla
  • 1 vejce
  • Trochu čokolády
  • Cukrová očička

Pracovní postup:

Změklé máslo utřete kuchyňskou stěrkou spolu s cukrem. Následně přidejte vejce a znovu utřete do pěny. Do jiné mísy si prosejte všechny sypké suroviny a nasucho promíchejte. Pak už jen pomalu propojte utřené vejce s máslem a cukrem spolu se sypkými surovinami a vypracujte hladké nelepivé těsto. To nechte odležet minimálně 2 hodiny v lednici.

Z odleženého těsto pak ručně vytvořte stejně velké kuličky, rozmístěte je na plech vyložený pečicím papírem a prsty rozmáčkněte do tvaru křivé deformované sušenky. Sušenky pak pečte cca 15 minut na 170 °C. Upečené sušenky nechte vychladnout a nakonec na ně pomocí rozpuštěné čokolády přilepte cukrová očička. 

 


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.