Ferrero Rocher bez lepku aneb čokoládové nebe v puse

16. 12. 2019

Na vánoční svátky u nás vždycky letělo zlaté Ferrero Rocher, které jsme si vychutnávali většinou jen jednou do roka. Bohužel, obsahuje lepkovou sušenku, a tak jsme se s ním na nějakou dobu rozloučili. Ale ne na dlouho… teď už si děláme domácí. A letos jsem ho poprvé vylepšila ještě Celita sójovým sukem, který mu dodal trochu vánoční „rumové“ příchuti. Je to opravdu dobrota a hlavně… vystačíte si bez pečení.

Co budete potřebovat na cca 20 kuliček:

Na čokoládovou náplň (granache)

  • 100 g kvalitní hořké čokolády (70 %)
  • 70 ml smetany na šlehání (33 %)
  • 1 vrchovatou polévkovou lžíci povoleného másla/ghí nebo kokosového tuku
  • Vanilkový lusk nebo vanilkový bourbon (lze vynechat)

Na obalení

Na polevu

  • 100 g čokolády
  • 2 čajové lžičky másla nebo kokosového tuku
  • Lískové oříšky

Postup:

  1. Večer si připravte čokoládovou granache, aby mohla přes noc ztuhnout v lednici (pokud nemáte tolik času, stačí jí i tři hodiny)
  2. Granache (čokoládovou náplň) připravíte tak, že nalámete hořkou čokoládu na kostičky a dáte do misky. Na plotně mírně zahřejete smetanu na šlehání s máslem a následně ji přilijete k čokoládě a za stálého míchání vytvoříte kompaktní hmotu. Tu dáte ztuhnout do lednice.
  3. V troubě na 140 stupňů opražíte lískové oříšky až se z nich začne odlupovat slupka. Pozor, nepřipalte je. Pak je dejte do utěrky a třením z nich slupku odstraňte. Část oříšků si nechte dovnitř do kuličky, část rozdrťte na větší kousky na finální obalení.
  4. Dále si připravte dva sójové suky, které na jemno nastrouhejte, smíchejte s máslem a vytvořte hutné těsto. To dejte jako kuličku do potravinářské folie na hodinu odpočinout do lednice.
  5. Pak těsto vytáhnete a mezi dvěma pečícími papíry vyválejte tenkou placku (cca 3 mm).
  6. Jakmile máte vše připraveno, můžete začít tvořit kuličky. Před samotnou tvorbou nechte čokoládovou hmotu dvacet minut v pokojové teplotě, aby povolila.
  7. Nejprve obalte lískový oříšek do čokoládové hmoty. Následně ukrojte kousek „těsta“ ze sójového suku a obalte čokoládovou hmotu. Takto postupujte u všech kuliček, ale rychle, aby se čokoládová hmota moc neohřála.
  8. Jakmile máte hotové kuličky, rozpusťte si čokoládu s kokosovým tukem na polevu a polijte kuličky a posypte drcenými oříšky.
  9. Nechte vychladnout v lednici, kde i uchovávejte. Ale myslím, že dlouho nevydrží :o)

 Kulička před finálním politím čokoládou

Kulička před finálním politím čokoládou

Rozkrojená kulička

Krásné Vánoce a dobrou chuť.


Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.