Co budete potřebovat na cca 20 kuliček:
Na čokoládovou náplň (granache)
- 100 g kvalitní hořké čokolády (70 %)
- 70 ml smetany na šlehání (33 %)
- 1 vrchovatou polévkovou lžíci povoleného másla/ghí nebo kokosového tuku
- Vanilkový lusk nebo vanilkový bourbon (lze vynechat)
Na obalení
- 2 sójové suky
- 2 vrchovaté lžíce povoleného másla
Na polevu
- 100 g čokolády
- 2 čajové lžičky másla nebo kokosového tuku
- Lískové oříšky
Postup:
- Večer si připravte čokoládovou granache, aby mohla přes noc ztuhnout v lednici (pokud nemáte tolik času, stačí jí i tři hodiny)
- Granache (čokoládovou náplň) připravíte tak, že nalámete hořkou čokoládu na kostičky a dáte do misky. Na plotně mírně zahřejete smetanu na šlehání s máslem a následně ji přilijete k čokoládě a za stálého míchání vytvoříte kompaktní hmotu. Tu dáte ztuhnout do lednice.
- V troubě na 140 stupňů opražíte lískové oříšky až se z nich začne odlupovat slupka. Pozor, nepřipalte je. Pak je dejte do utěrky a třením z nich slupku odstraňte. Část oříšků si nechte dovnitř do kuličky, část rozdrťte na větší kousky na finální obalení.
- Dále si připravte dva sójové suky, které na jemno nastrouhejte, smíchejte s máslem a vytvořte hutné těsto. To dejte jako kuličku do potravinářské folie na hodinu odpočinout do lednice.
- Pak těsto vytáhnete a mezi dvěma pečícími papíry vyválejte tenkou placku (cca 3 mm).
- Jakmile máte vše připraveno, můžete začít tvořit kuličky. Před samotnou tvorbou nechte čokoládovou hmotu dvacet minut v pokojové teplotě, aby povolila.
- Nejprve obalte lískový oříšek do čokoládové hmoty. Následně ukrojte kousek „těsta“ ze sójového suku a obalte čokoládovou hmotu. Takto postupujte u všech kuliček, ale rychle, aby se čokoládová hmota moc neohřála.
- Jakmile máte hotové kuličky, rozpusťte si čokoládu s kokosovým tukem na polevu a polijte kuličky a posypte drcenými oříšky.
- Nechte vychladnout v lednici, kde i uchovávejte. Ale myslím, že dlouho nevydrží :o)
Kulička před finálním politím čokoládou
Rozkrojená kulička
Krásné Vánoce a dobrou chuť.