Dodnes se vedou spory, odkud vlastně pochází. Kořeny se tradují jak do Egypta, tak do Libanonu. Každopádně v obou zemích se podává jako předkrm v pita chlebu nebo jen tak se zeleninou. Je to velmi oblíbené jídlo prodávané všude na ulici.
Falafel si dávám ráda k listovému salátu jen s jogurtovou zálivkou. Úžasný je i s humusem. Případně si místo kuliček můžete udělat placky a vytvořit z něj vegetariánský hamburger. Falafel je přirozeně bezlepkový, tedy nedává se do něj žádná mouka. Pokud ho ale budete jíst v restauraci v Čechách, dejte si pozor. Někteří kuchaři do něj rádi přidávají strouhanku. Jeho příprava je však tak jednoduchá, že je lepší si ho udělat doma. Co budete potřebovat?
Ingredience na falafel: pro 4 osoby
250 g suché cizrny
1 svazek jarní cibulky, případně 1 menší pórek
Hrst nasekané petrželky nebo koriandru
4 stroužky česneku
1 PL mletého římského kmínu
1 ČL soli
½ ČL mletého koriandru
½ ČL černého pepře
Jogurtová zálivka
2 řecké bílé řecké jogurty
Hrst nasekaných čerstvých bylinek (petržel, pažitka, koriandr apod.)
Sůl, pepř dle chuti
Šťáva z 1 limetky / citronu
Česnek (já většinou nedávám, protože už je ve falafelu)
Postup
- Den předem namočíme cizrnu, ideálně přes noc.
- Do výkonného mixéru dáme cizrnu, nasekanou cibulku, petrželku a na menší kusy pokrájený česnek a rozmixujeme.
- Směs osolíme a přidáme koření. Dáme alespoň na půl hodiny odstát do lednice.
- Poté tvarujeme kuličky 3-4 cm v průměru a smažíme v rozpáleném oleji (tzv. metoda deep fry). Pozor, kuličky neobracejte, dokud trochu nezhnědnou, aby se nerozpadly.
- Pokud byste chtěli dělat v troubě, pečte na 220 stupňů cca 20 minut. Kuličky hnědnou odspoda.
Tip: ke smažení nepotřebujete fritovací hrnec. Stačí obyčejný hrnec, který naplníte olejem (do cca 5-7 cm výšky). Používejte olej určený ke smažení, který se nepřepaluje. Aby se nepřepálil, můžete pokaždé mezi smažením jednotlivých porcí olej „ochladit“ kouskem syrové mrkve, kterou do oleje přidáte. Je to vyzkoušený trik a funguje.