Falafel – přirozeně bezlepkový „street food“ z Blízkého východu

23. 02. 2020

Znáte falafel? Já ho poprvé ochutnala v arabské čtvrti v Londýně a naprosto mě nadchl. Falafel je kulička z cizrny, případně zelených fazolí s orientálním kořením a spoustou čerstvých bylinek. Originál se smaží v oleji, můžete si ale vytvořit i zdravější verzi pečenou v troubě.

Dodnes se vedou spory, odkud vlastně pochází. Kořeny se tradují jak do Egypta, tak do Libanonu. Každopádně v obou zemích se podává jako předkrm v pita chlebu nebo jen tak se zeleninou. Je to velmi oblíbené jídlo prodávané všude na ulici.

Falafel si dávám ráda k listovému salátu jen s jogurtovou zálivkou. Úžasný je i s humusem. Případně si místo kuliček můžete udělat placky a vytvořit z něj vegetariánský hamburger. Falafel je přirozeně bezlepkový, tedy nedává se do něj žádná mouka. Pokud ho ale budete jíst v restauraci v Čechách, dejte si pozor. Někteří kuchaři do něj rádi přidávají strouhanku. Jeho příprava je však tak jednoduchá, že je lepší si ho udělat doma. Co budete potřebovat?

Ingredience na falafel: pro 4 osoby

250 g suché cizrny
1 svazek jarní cibulky, případně 1 menší pórek
Hrst nasekané petrželky nebo koriandru
4 stroužky česneku
1 PL mletého římského kmínu
1 ČL soli
½ ČL mletého koriandru
½ ČL černého pepře 

Jogurtová zálivka

2 řecké bílé řecké jogurty
Hrst nasekaných čerstvých bylinek (petržel, pažitka, koriandr apod.)
Sůl, pepř dle chuti
Šťáva z 1 limetky / citronu
Česnek (já většinou nedávám, protože už je ve falafelu)

Postup

  • Den předem namočíme cizrnu, ideálně přes noc.
  • Do výkonného mixéru dáme cizrnu, nasekanou cibulku, petrželku a na menší kusy pokrájený česnek a rozmixujeme.
  • Směs osolíme a přidáme koření. Dáme alespoň na půl hodiny odstát do lednice.
  • Poté tvarujeme kuličky 3-4 cm v průměru a smažíme v rozpáleném oleji (tzv. metoda deep fry). Pozor, kuličky neobracejte, dokud trochu nezhnědnou, aby se nerozpadly.
  • Pokud byste chtěli dělat v troubě, pečte na 220 stupňů cca 20 minut. Kuličky hnědnou odspoda.

Tip: ke smažení nepotřebujete fritovací hrnec. Stačí obyčejný hrnec, který naplníte olejem (do cca 5-7 cm výšky). Používejte olej určený ke smažení, který se nepřepaluje. Aby se nepřepálil, můžete pokaždé mezi smažením jednotlivých porcí olej „ochladit“ kouskem syrové mrkve, kterou do oleje přidáte. Je to vyzkoušený trik a funguje.


Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.