Domácí instantní kaše

01. 02. 2021

Horké letní dny vystřídal chladnější podzim, což v mnoha lidech přirozeně probudilo touhu po hutnějších snídaních, které zasytí i zahřejí zároveň. Miska chutné bezlepkové kaše je v tomto případě ideální volbou, avšak má to jeden malý háček. Příprava takové kaše někdy může zabrat poměrně dost času, který bohužel většina lidí ráno nemá. Z tohoto důvodu jsou super vychytávkou kaše, co stačí pouze zalít horkou vodou.

Instantní kaše svépomocí

Bezlepkové instantní kaše sežene prakticky v každé prodejně zdravé výživy, ale častokrát obsahují celou řadu různých éček, hromadu cukru a jiných nezdravých složek. Pokud si chcete užívat ten komfort, který instantní kaše přináší, ale toužíte po něčem zdravějším, vyzkoušejte si směs namíchat sami doma. V dnešním článku si ukážeme, že se nejedná o vůbec nic složitého, a navíc budete přesně vědět, co za suroviny se nachází uvnitř.

Základ instantní kaše vždycky tvoří bezlepková obilovina. Může se jednat o pohankové, rýžové, jáhlové či klidně bezlepkové ovesné vločky. Aby však jejich příprava trvala pouze zlomek původního času, je potřeba si upravit jejich velikost. Na to vám perfektně poslouží obyčejný tyčový mixér, pomocí něhož vločky krátce nasekejte. Dejte si ovšem pozor, abyste nemixovali příliš dlouho a místo jemných vloček vám nevznikla mouka. V některých zdravých výživách je možné zakoupit i takové vločky, které jsou již předem jemně namleté, tudíž při jejich použití je tento krok s mixováním možné vynechat.

Zvolte příchuť, jakou chcete

Když máte připravený základ, přichází na řadu volba příchutě. Drcené vločky je možné promíchat prakticky s čímkoliv, co vás napadne. Velice chutné je sušené ovoce, a to jak běžným způsobem, tak i lyofilizované. Dále můžete přidat různé druhy oříšku, anebo třeba kousky čokolády. Záleží na tom, co máte rádi. Ideální je danou surovinu vždy nasekat na menší kousky. Co se týče slazení, opět se jedná o individuální záležitost. Klidně do směsi vmíchejte trochu cukru, ale pokud toužíte po zdravější verzi, bez obav jej vynechte. Hotovou kaši můžete vždy dosladit lžičkou medu nebo sirupu.

Mnoho kupovaných instantních kaší taktéž obsahuje sušené mléko, případně syrovátku. Jestliže mléku fandíte a svoji kaši si bez něj nedokážete představit, není problém jej přimíchat i do té své podomácku vyrobené. Sušené mléko zakoupíte ve většině supermarketů a jinak samozřejmě ve zdravých výživách, přičemž vám stačí pouze několik lžic. Při dávkování se vždy řiďte podle pokynů uvedených na obalu. Též je možné sehnat i mléko bez laktózy, případně rostlinné alternativy.

Stačí několik minut

Domácí instantní kaši si můžete připravit do zásoby a každé ráno si do misky vždy odsypat potřebné množství na jednu porci. Samotná příprava spočívá pouze v tom, že suchou směs zalijete patřičným objemem vody. Nedá se přesně určit, kolik mililitrů budete potřebovat, jelikož každý si kaši dávkuje individuálně. Tekutinu vždy přilévejte postupně za stálého míchaní, dokud vaše kaše nebude mít ideální konzistenci. Poté ji nechte několik minut odstát, aby celá směs krásně změkla a zhoustla. Na závěr už zbývá pouze přidat nějaké dobroty, jako je třeba čerstvé ovoce či lžička ořechového másla, a chutná rychlá snídaně je na světě.


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.