Domácí bezlepkový chléb

30. 08. 2018

Upéct doma skutečně chutný chléb může být někdy opravdu tvrdý oříšek. Co ale teprve pokud ten chléb má být ještě bez lepku? Zní to jako výzva!

Já osobně jsem doma bezlepkový chléb pekla již několikrát, avšak vždy jsem použila předpřipravenou směs zakoupenou v obchodě. Na takovém pečení, kdy jen obsah krabice smícháte s vodou, dáte do formy a pečete, není vůbec nic těžkého. Co víc si přát, že ano. Ačkoliv se tyto polotovary mohou zdát jako parádní vynález, což netvrdím, že v některých situacích, kdy třeba nestíháte, jím nejsou, mají i své stinné stránky.

Tyto různé směsi často obsahují různá éčka a přidané látky, která pro tělo určitě žádné terno nejsou.  Nesmím také opomenout, jakou mírou lezou člověku do peněz. Tato skutečnost se bohužel netýká pouze chlebových směsí, ale bezlepkových potravin obecně. No není to dobrý důvod začít si připravovat více potravin doma? 

Pátrala jsem tedy po internetu a hledala nějaký snadný chlebový recept, který bych si mohla nějak předělat k obrazu svému a povedlo se. Chléb je chutný, vláčný a jednoduše se připravuje. Jako odměrka poslouží hrnek, takže záleží jen na vás, jak velký zvolíte. Malý hrnek se rovná malému chlebu a naopak J. Tak hurá na to!

Potřebné suroviny

2,5 hrnku bezlepkové směsi
¾ hrnky pohankové mouky
2 lžičky sušeného droždí
1 lžička chia semínek
½ lžičky soli
1 ¼ hrnky neochucené sodovky
1 lžíce cukru
2 lžíce oleje
Podle chutí různá semínka

Pracovní postup

Do velké mísy nasypte všechny suché ingredience a pečlivě promíchejte. Zlehka ohřejte sodovku, aby byla příjemně teplá a spolu s olejem ji přilejte do mísy se směsí suchých ingrediencí. Teplotu sodovky ještě před nalitím vyzkoušejte prstem, protože kdyby byla moc horká, zabila by kvasnice a chléb by nevykynul. Teď je třeba zapojit ruce a těsto důkladně propracovat, aby se všechny suroviny propojily.

Když už máte těsto zpracované, vezměte průhlednou potravinářskou fólii nebo alobal a mísu  zakryjte. Lze použít také utěrku, ale neprodyšný materiál jakým je fóĺie či alobal jsou lepší. Po zakrytí je těsto připraveno kynout, což bude trvat cca 1 hodinu.

Po nakynutí těsto opatrně předělejte do formy určené k pečení chleba. Když už je těsto uložené ve formě, tak na povrchu do něj udělejte nožem lehce namočeným v oleji několik zářezů, aby při pečení nepopraskal. Troubu si předehřejte na 200°C  a pečte cca 50 minut.

Něco málo na závěr

Nemáte rádi chuť pohankové mouky? Nevadí. Klidně můžete použít také amarantovou, quineovou nebo čirokovou. Podstatné je, aby měla mouka vyšší obsah bílkovin, protože chlebu to dodá strukturu.
Do chlebového těsta můžete přidat jakoukoliv příměs. Výborná je třeba osmahnutá cibulka, různá semínka a oříšky. Zde se fantazii meze nekladou.
Nemáte-li doma chia semínka, můžete je nahradit půl lžičkou psylia, které je snadno nahradí. Oboje totiž chlebu dodá vláčnost a pomáhá držet těsto pohromadě.

Hodně štěstí při pečení!


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.