Domácí bezlepkové těstoviny

27. 04. 2019

Pamatujete si na nedělní obědy u babičky? Poctivý chutný vývar a v něm plavaly domácí nudle, kterým se žádné koupené v obchodě ani zdaleka nevyrovnají. My si dneska ukážeme, jak si takový skvost připravit doma a ještě ke všemu v bezlepkové variantě.

Výroba domácích těstovin v současnosti už není moc běžná. Je to pochopitelné, protože dnešní uspěchaná doba těmto tradičním činnostem moc nenahrává. Nejjednodušší je zajít do obchodu a vybrat si ze široké nabídky těstovin, které prodejci nabízejí. Tohle pohodlí a oku lichotivá vizuální stránka jsou však na úkor výsledné chuti pokrmu. Vyšetřete některý den trochu času a zkuste si v kuchyni malinko zaexperimentovat. Uvidíte, že to bude stát za to.

Celý proces výroby není nikterak složitý. Stačí mít doma všechny nezbytné ingredience a vytváření těsta může začít! Mouku můžete použít, jakou chcete. Klidně některou již hotovou univerzální směs nebo oblíbenou jednodruhovou, jako například pohankovou, případně kombinaci obojího.

Budeme potřebovat

250 g bezlepkové mouky
2 vejce
Lžičku soli
2 polévkové lžíce oleje
V případě potřeby voda

Mouku promíchejte se solí a vysypte na pracovní desku, nejlépe dřevěnou. V nasypané mouce vytvořte důlek, do něj rozklepněte vejce a rozšlehejte vidličkou. Pomalými pohyby prsty začněte vajíčka vmíchávat do mouky. Následně těsto důkladně propracujte. Zdálo by se vám příliš suché a drobivé, tak přidejte trochu vody. Naopak, bylo by zase až moc lepivé, nebojte se přidat mouku. Hotové těsto nechejte cca 30 minut odležet v chladu.

Nyní po odležení následuje vyválení těsta na tenký plát – měl by mít cca 3 milimetry. Záleží však na tom, které těstoviny zamýšlíte vyrábět. Chcete-li tenoulinké vlasové nudle do polévky, tak budete muset plát vyválet ještě tenčí. Těsto si rozdělte na čtyři stejně veliké díly a hurá do toho! Při výrobě můžete využít i vychytávek, jako jsou různé strojky na těstoviny. Ušetří vám čas i námahu.

Když máte těsto vyválené do dokonale hladké a rovnoměrně silné placky, přichází na řadu ta náročnější část a to krájení nudlí. Ačkoliv by se tato činnost mohla jevit jako velice jednoduchá, není tomu tak. Až se pustíte do práce, tak zjistíte, že výroba nudlí i jiných tvarů těstovin vyžadují cvik a ze začátku, než se do toho pořádně dostanete, to může trvat poměrně dlouho.  Mě osobně se nudle nejlépe krájely tím největším nožem, co jsem v naší kuchyni našla. Kromě této klasiky jsem také vzala vykrajovátka určená na vánoční cukroví a z těsta vykrojila kolečka a srdíčka, která jsem pak dala s další směsí zapéct do trouby. Vznikl z toho velice chutný oběd.

Ale zpátky k výrobnímu postupu. Hotové tvary odkládejte bokem na talířek a dávejte pozor, aby se vám neslepily. Tomu předejdete tak, že jednotlivé vrstvy budete prosypávat moukou. Těstoviny vařte přibližně 5 minut v osolené vodě s trochou oleje. Ale pozor, délka vaření se vždy odvíjí od velikosti a tloušťky těstovin, takže menší vařte kratší dobu a velké kousky můžete klidně i déle. Pokud si chcete nějaké těstoviny uchovat na jindy, tak není problém. Usušte je a uchovávejte v dóze s prodyšným víčkem – to můžete vyrobit například z plátýnka.


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.