Do Států přicestovaly až z Holandska někdy v 17.století a už si tu zdomácněly. Dříve se využívaly jako zdroj energie a laskomina na dlouhé cesty – proto by mely být správně tvrdé, aby v zavazadlech něco vydržely a nerozdrobily se.
Klasická a nesmrtelná varianta je samozřejmě s čokoládou, dají se ale udělat na tisíc dalších způsobů – bláznivě s lentilkami (jsou bez lepku, tak klidně do toho!), noblesně s bílou čokoládou a meruňkami, exoticky s fíky nebo pekelně s chilli a čokoládou po vzoru Aztéků. Fantazii se určitě meze nekladou. Základní těsto je velmi jednoduché, zabere pár minut a děti ho s oblibou plácají samy. Jen musíte dohlížet, aby ho nesnědly všechno syrové, než dáte první plech do trouby.
Já osobně už zkoušela fakt pěknou řádku receptů a narazila jsem na zahraničním webu na jeden (ještě s klasickou moukou), kdy se těsto nechávalo odpočívat 24hodin v lednici. Vyzkoušela jsem a opravdu – sušenky byly ještě o malinký kousek chutnější. Proto i v tento bezlepkový recept zahrnuje pro těsto šlofíka v lednici. Ale pokud si chcete dopřát sušenky hned, klidně pečte okamžitě. Jestli ale máte čas nebo chcete prostě vyzkoušet, co to odpočinutí udělá...je to jen a jen na vás.
Co budete potřebovat na bezlepkové cookies
260g ovesné bezlepkové mouky
200g pohankové mouky
60g lupinové mouky
1 lžička xanthanu
2 lžičky kypřicího prášku do pečiva (já používám bez fosfátů)
špetku soli
270g másla (při alergii na mléko použijte jiný tuk, popř. olej)
150g kokosového nebo třtinového cukru
1 lžička vanilkové esence
2 vejce
250g kvalitní vysokoprocentní čokolády bez lepku
150g ořechů (jakých záleží na vás – skvělé budou třeba lískové nebo pekanové)
Ve velké míse smíchejte obě mouky, prášek do pečiva, xanthan a špetku soli. Do druhé mísy odvažte máslo, cukr a vanilkovou esenci a šlehejte, dokud se neudělá krásná, nadýchaná pěna. Může to trvat klidně i 10 minut, tak si dejte na čas. Poté rozklepněte jedno vajíčko, stále šlehejte. Až bude pěkně součástí pěny, zašlehejte i druhé. Do této směsi přimíchejte vařečkou mouky se solí, xanthanem a práškem do pečiva. Pokud se rozhodnete jít do odpočinkové varianty, zabalte těsto do alobalu a dejte do ledničky do druhého dne. Pokud nevydržíte na cookiesky tak dlouho čekat a chcete péct hned, přimíchejte rovnou do těsta na kousky pokrájenou čokoládu a nasekané ořechy. Na plech vyložený pečícím papírem tvarujte z těsta kuličky velikosti pingpongáče. Dbejte na to, ať máte dostatečné mezery mezi kuličkami, protože sušenky se v troubě rozlijí do typicky kulatého tvaru. Pečte v důkladně rozpálené troubě na 180°C přibližně 15 minut. Pak nechte zchladnout na mřížce, nalijte si sklenici mléka (ať už kravského, kozího nebo rostlinného) a dobrou chuť! Nebo si po vzoru Američanů můžete pořídit „cookie jar“ tedy nádobu na sušenky, cookiesky uskladnit a denně uzobávat. To mi ale nikdy nevyšlo, u nás se po nich vždycky zapráší během několika hodin.