Co namazat na chleba? Přinášíme tipy na chutné svačinky

20. 10. 2021

Letní prázdniny utekly jako voda a máme tady opět začátek školního roku. S tímto obdobím se neodmyslitelně pojí také zahájení přípravy školních svačinek pro naše ratolesti. Jelikož někdy bývá doslova nadlidský výkon neustále vymýšlet nějaké nové dobroty, přináším vám několik tipů, čím můžete potěšit chuťové buňky (nejen) vašich malých celiaků.

V hlavní roli luštěniny

Prvním tipem, který jsem si pro vás připravila, jsou domácí luštěninové pomazánky. Jak už napovídá samotný název, jejich základ vždy tvoří nějaká luštěnina, a to konkrétně cca jeden hrnek. Výběr záleží čistě na vás a vašich preferencích – čočka všemožných barev, fazole, cizrna apod. Stejně tak si luštěninu můžete buď doma uvařit do měkka, anebo použít hotovku z plechovky. Dále budete potřebovat lžíci olivového oleje, trošku soli, několik kapek citronové šťávy, oblíbené bylinky, oblíbená zelenina, případně cilbulka, ale to záleží na tom, jak staré máte děti.

Co se týče postupu přípravy, je to velice jednoduché. Luštěninu rozmixujte pomocí mixéru do kaše hladké konzistence. Poté přidejte olej, sůl, bylinky, citronovou šťávu a pomazánku opět promixujte, aby se všechno dobře promísilo. Jestliže by se celá směs zdála příliš tuhá, nebojte se přidat trošku vody. Podle chuti můžete do pomazánky přidat i oblíbenou zeleninu nakrájenou na malinké kostičky – za sebe můžu určitě doporučit cherry rajčátka a papriku.

Vyrobte si domácí Lučinu

Lučina bývá při přípravě svačin a svačinových pomazánek velmi oblíbenou surovinou. Věděli jste ale, že si ji za pár korun můžete vyrobit i doma? Budete potřebovat jeden měkký tvaroh, jednu zakysanou smetanu a špetku soli. Všechny suroviny společně důkladně promíchejte. Následně si vezměte cedník, ten vyložte čistou utěrkou nebo plátýnkem, sem vyklopte hotový tvaroh se smetanou a dejte odkapávat do mísy. Na závěr vše ještě přikryjte utěrkou a dejte na den do lednice. Hotovou domácí Lučinu si nakonec ještě můžete dochutit podle toho, co máte rádi, anebo ji namazat na chleba jen tak.

Pro milovníky sladkého

Jelikož ne každé dítko je fanouškem slaných svačinek, rozhodla jsem se vám připravit tip i na něco sladkého.  Slyšeli jste už někdy o zdravější verzi Nutelly z avokáda? Je to velice jednoduché. Potřebovat budete pouze zralé avokádo, banán (čím bude zralejší, tím bude sladší), hrst lískových oříšků a lžíci až dvě holandského kakaa. Začněte tím, že budete lískové ořechy mixovat tak dlouho, dokud z nich nevznikne hladké ořechové máslo. Následně přidejte zbytek surovin, ještě chvíli mixujte a máte hotovo.

Domácí ořechová másla

Ořechová másla jsou v posledních několika letech čím dál více oblíbená. Na trhu se jich v současnosti nachází nepřeberné množství, avšak dají se snadno vyrobit i doma, a to podstatně levněji. Jediné, co k tomu budete potřebovat, je výkonný mixér pomocí něhož oříšky rozmixujete na hladkou pastu. Domácí ořechové máslíčko můžete vyrobit prakticky z jakéhokoliv druhu ořechů. Mezi oblíbené klasiky patří hlavně arašídy a mandle. Máslo si můžete taktéž podle libosti i dochutit, např. jej trošku dosolit, anebo spolu můžete kombinovat různé druhy ořechů. Uvidíte, že až dáte dětem poprvé ochutnat opečené tousty s domácím arašídovým máslem a jahodovým džemem, bude jim moc chutnat.


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.