Chleba trochu jinak, ze semínek

15. 02. 2019

Jestli jste po Vánocích stejně přeslazení, jako já, přijde vám určitě vhod recept na rychlý a dobrý semínkový chléb. Nepotřebuje kynout, nemusíte vytahovat robot a máte tak vcelku rychle hotovo.

Dělám ho ve dvou variantách, první je z rozemletých semínek a obsahuje vajíčka. Je vhodnější pro děti, které mají raději jemnější strukturu. Druhý obsahuje semínka celá. Oba vydrží v uzavřené nádobě až 5 dní a dají se zmrazit. I po rozmrazení jsou skvělé, hlavně pokud je mírně opečete na grilu. Pak úžasně křupou a dobře se doplňují s luštěninovou a zeleninovou pomazánkou nebo na sladko s marmeládou.

Se semínkovými chleby můžete později také začít experimentovat. Já např. ráda do jemného semínkového chleba nastrouhám kousek cukety (je nutné z ní nejprve vymačkat vodu před vmícháním do těsta), která jej zvlhčí a trochu zvláční. Někdo přidává i řecký jogurt nebo mozzarellu. Pokud nemáte problém s  mlékem, určitě si s ingrediencemi a konzistencí pohrajte. Mléčné výrobky chléb zjemní.

Chléb z celých semínek

Ingredience:
135 g slunečnicových semínek
90 g lněných semínek
65 g mandlí a lískových ořechů (já dávám půl napůl)
145 g bezlepkových ovesných vloček
2 polévkové lžíce chia semínek
4 polévkové lžíce psyllia
1 čajová lžička soli
1 polévková lžíce javorového/datlového/rýžového sirupu nebo medu
3 polévkové lžíce rozpuštěného kokosového oleje, ghí nebo másla
350 ml vody

Postup:
Smíchejte suché ingredience (všechna semínka a ořechy, chia, psyllium a sůl). Následně v jiné nádobě smíchejte rozpuštěný olej/máslo, sladidlo a vodu a přidejte k suché směsi. Pořádně promíchejte, aby směs nasála vodu a nechte uležet alespoň 2-3 hodiny.
Dejte do formy na chleba (pokud není silikonová, raději ji vymažte) a pečte na 170 stupňů 20 minut. Pak vyndejte chleba z formy a pečte na roštu trouby ještě dalších 30 - 40 minut.

Tip: chleba si můžete obměnit množstvím a variantou ořechů: lze použít i kešu, pekanové nebo vlašské ořechy.

Jemný semínkový chléb


Ingredience:
90 g sezamových semínek
90 g dýňových semínek
90 g slunečnicových semínek
90 g vlašských ořechů nebo mandlí
90 g lněných semínek
½ lžičky vinného kamene/prášku do pečiva bez lepku
4 bílky
špetka soli
chlebové koření (nemusí být)
100 ml vody 

Postup:
Z bílků a soli ušlehejte tuhý sníh. Smíchejte ho s vodou, vinným kamenem a kořením. Semínka a ořechy rozemelte na jemnou moučku. Přidejte do sněhu a dobře zamíchejte. Dejte do formy a pečte cca 45 minut na 170 stupňů. Chleba už moc nevyběhne, přizpůsobte tedy formu množství těsta zasyrova.

TIP: pokud budete dělat chleba dětem, použijte raději mandle místo vlašských ořechů a zlatá lněná semínka. Chleba pak bude mít jemnější chuť.


Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.