Celiakie a střevní chřipka

15. 02. 2020

Střevní chřipka je velice nepříjemná záležitost, s níž se nejspíše během života setkal každý z nás. Většinou to znamená pár dní menší omezení v jídle, pojídání suchých rohlíků, piškotů a k tomu černý čaj. No jo, jenže co má dělat člověk s celiakií, když nic z toho jíst nemůže? Dnes se společně podíváme na to, jak tuto nepříjemnou nemoc zvládnout i s bezlepkovou dietou.

Průběh nemoci může být horší

U jedinců, kteří netrpí celiakií či jiným onemocněním střev, zpravidla střevní chřipka trvá okolo 5 – 7 dnů. Jestliže je však střevo citlivější, tak se klidně může stát, že daná osoba bude s nemocí bojovat o něco déle. Hned ze začátku bych však ráda upozornila, že pokud vám bude až nesnesitelně zle, budete se potýkat ještě s horečkami a jinými nezvyklými příznaky, případně nemoc trápí dítě nebo starší osobu, je rozhodně na místě kontaktovat odborníka.
To, na co je však zapotřebí dbát bez rozdílu věku, je rozhodně pitný režim! Průjmem a zvracením ztrácí organismus velké množství tekutin, a ty je následně potřeba doplnit. Buďte ale opatrní a zpočátku si dávejte pouze vlažný hořký čaj po lžičkách, anebo různé odvary z bylinek, jako například máta či heřmánek. Výborné jsou také různé minerálky, které doplní ztracené minerály. Rozhodně se vyhněte různým slazeným limonádám a kávě!

Střeva potravou příliš nezatěžujte

V počátečních fázích, kdy je chřipka většinou nejhorší, je nejlepší tělo stravou vůbec nezatěžovat. Mimo to stejně člověk na jídlo většinou nemá ani pomyšlení. Jestliže je to možné, alespoň první den si dopřejte půst. Jiná situace je ale u malých dětí a seniorů, protože ti by úplně hladovět neměli. V takovém případě je tím pádem na místě alespoň něco málo do těla dostat.

Co je tedy pro celiaka vhodné?

  • V malé míře bezlepkové piškoty
  • Bezlepkové suchary
  • Nastrouhané jablko bez slupky
  • Banán
  • Vařená rýže s mrkví
  • Vařené kuřecí maso
  • Čistá rýžová kaše
  • Jablečná přesnídávka

A čemu se naopak vyvarovat?

  • Mléko a různé mléčné výrobky – teprve až se situace zklidní, můžete začít se zakysanými mléčnými výrobky s probiotiky
  • Tučné a mastné potraviny, smažené
  • Sladkosti, fastfood, různé polotovary
  • Kořeněné pokrmy
  • Syrová zelenina
  • Oříšky
  • Sladké a kofeinové nápoje, alkohol

Pomalu se vracejte do normálu

Častou chybou, kterou (nejen) celiaci při střevní chřipce dělají je to, že jakmile jim začne být o něco lépe, prakticky okamžitě najedou na jejich běžný jídelníček. To je samozřejmě veliká chyba, protože střevo potřebuje dostatek času, aby se po nemoci zotavilo. Pomalý návrat k obvyklému jídelníčku je v této situaci naprosto zásadní, jinak si koledujete o to, že se potíže co nevidět vrátí, a možná ještě ve vyšší míře.
Začněte tím, že alespoň ten týden budete konzumovat pouze výše zmiňované vhodné potraviny, a posléze k nim začnete přidávat ty další, malinko náročnější na trávení. Žádnou škodu neuděláte ani v případě, že si sběhnete do lékárny a pořídíte si tobolky s probiotiky, které vám pomohou rychleji urovnat rozbouřenou střevní mikroflóru.


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.