Celiak a zahraniční dovolená

25. 08. 2018

Je léto, čas prázdnin, nových zážitků, dobrodružství a zahraničních cest. Máte obavy, protože vás čeká první dovolená v kůži celiaka? Hoďte je za hlavu! Ačkoliv se to může zdát na první pohled komplikované, dá se vše zvládnout a tento článek je plný tipů, jak na to.

Výběr dovolené

Všechno začíná již při samotném výběru dovolené. Nejprve si ujasněte, co vlastně očekáváte, jaké jsou vaše požadavky a finance. Váháte-li nad destinací, kam se vydat, tak podle zkušeností mnoha celiaků jsou bezlepkové dietě nejvíce přístupné země jako Chorvatsko, Itálie, Španělsko, Rakousko, Tunis, Egypt či Kolumbie. Naopak nejvíce problémů zaznamenali celiaci v Řecku. Uvědomte si však, že se jedná pouze o obecná tvrzení a vaše zkušenosti s danou zemí se mohou úplně odlišovat.

Stravování

Co se samotného stravování na dovolené týče, tak existuje hned několik možností a každá se odvíjí od typu vašeho ubytování.

Hotel se zaměřením na stravu bez lepku

Nejste-li omezeni nízkým rozpočtem, tak asi nejlepší variantou je vyhledat si hotel, který na bezlepkovou stravu přímo zaměřuje. Nutno ovšem podotknout, že za takové služby si budete muset připlatit. Po dobu vašeho pobytu se však nebudete muset o nic starat a to za nějaké ty peníze navíc určitě stojí.

Vlastní kuchyňka

Pokud hotelovému personálu nedůvěřujete nebo máte pouze omezený rozpočet, tak je skvělou volbou si pronajmout apartmán s vlastní kuchyňkou. Sice si neodpočinete od vaření, ale budete mít dokonalý přehled o tom, co jíte a předejdete zdravotním obtížím.

Ubytování v běžném hotelu

Před bytováním v běžném hotelu se vždy snažte si zjistit co nejvíce informací předem. Zapátrejte na internetu, projděte facebook, kde se nachází různé skupiny zaměřené na cestování s bezlepkovou dietou a v neposlední řadě kontaktuje přímo daný hotel, pro který jste se rozhodli. Vysvětlete personálu svůj problém a zeptejte se na jejich postoj k dietě, zda by byli ochotní vám nějakým způsobem vyhovět apod.

Snídaně bývají často řešeny formou rautu, kde vždy najde alespoň něco přirozeně bez lepku, jako třeba vejce, zelenina nebo ovoce. Situaci lze vyřešit tak, že si budete nosit vlastní pečivo/suchary, ke kterému si vyberete něco hotelové nabídky. Na oběd a na večeři se zkuste domluvit, zda by šel pokrm připravit v bezlepkové variantě, případně najděte alternativu. Jedná-li se o seriózní hotel, měli by vám vyjít vstříc. Velmi nápomocné jsou v těchto situacích restaurační kartičky, které jsou vysvětleny níže.

Návštěva restaurace

Jídlo v restauracích k zahraničním dovoleným neodmyslitelně patří. Jestliže dobře neovládáte jazyk nebo si nejste jistí, zda byste dokázali tamnímu personálu dobře vysvětlit své požadavky na pokrm bez lepku, tak jsou pro vás skvělou volbou restaurační kartičky. Jedná se o takové soupisy informací o celiakii, které obsahují:

  • Stručnou definici onemocnění
  • Seznam nevhodných obilovin, surovin a produktů
  • Následky porušení bezlepkové diety
  • Upozornění na nebezpečí kontaminace
  • Žádost o přípravu pokrmu odpovídajícímu výše uvedeným skutečnostem

Tyto kartičky si můžete stáhnout na internetu, kde není problém je najít téměř v jakémkoliv jazyce nebo s trochou šikovnosti se je můžete vytvořit sami. Díky nim ušetříte spoustu nervů nejen sobě, ale i restauračnímu personálu.

Hodně štěstí na cestách!


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.