Vymyslel ho, ať už omylem nebo záměrně, nějaký génius v USA na konci 19.století. Brownies ho pojmenoval kvůli hodně tmavě hnědé, blátivé, barvě. Z USA se pak jeho sláva rozletěla do celého světa. Ne všude se ale jedná o napodobeninu. Třeba ve Švédsku dělají svůj vlastní tradiční koláč „kladdkaka“, který je brownies hodně podobný. Měla jsem tu čest ho ochutnat a určitě se na nějaký bezlepkový můžete těšit. Taky existuje poněkud méně populární varianta zvaná „blondies“. Jak napovídá název, nenajdete tam ani čokoládu, ani kakao, zato si pochutnáte na spoustě vanilky. To pravý brownies má na povrchu trošku křupnout a uvnitř je naopak vlhký, vláčný, neuvěřitelně hutný. Prostě jako hustá rozehřátá čokoláda. Když ho dáte do pusy, rozplývá se na jazyku. Díky své hutnosti vás dokáže zasytit i malý kousek.
Já si jasně vzpomínám, kdy jsem svoje úplně první brownies ochutnala. Bylo to za studií v Praze, když jsem se v posledním ročníku marně snažila pochopit biofyzikální chemii. Seděla jsem v knihovně, zděšena po přečtení skript a hlavou se mi honilo, že zkoušku z tohohle šílenství nikdy nemůžu dát, a že ty čtyři roky studia byly k ničemu. A pak si najednou přisedla kamarádka, v každé ruce brownies. No, hned byl svět o něco veselejší! Prostě jsem se zamilovala na první ochutnání a na konci semestru jsem si poradila i s tou biofyzikálou. I když vždycky, když na tuhle zkoušku vzpomínám, vytane mi na mysli ten starej vtípek: „když vím, jakej já jsem inženýr, bojím se jít k doktorovi“.
Ale zpátky k receptu. Když se u mě a mých dětí začala projevovat celiakie a další potravinové alergie, vypadalo to, že je s brownies konec. Po pár experimentech jsem ale dosáhla čokoúspěchu - brownies bez lepku, mléka a vajec. A až si přečtete v ingrediencích fazole, nepanikařte. Fakt tam patří a fakt tam nejsou cítit.
Budete potřebovat:
1 plechovku červených fazolí v nálevu
170g datlí
35g kakaa (já používám raw, popř. kvalitní holandské)
špetku soli
4 lžíce kokosového oleje
5 lžic mléka (kdo nemůžete kravské, mám dobrou zkušenost s kokosovým či rýžovým)
6 lžic bezlepkové ovesné mouky
60g kvalitní hořké čokolády bez lepku (já používám Vivantis)
Nejprve zalijte datle horkou vodou a nechte alespoň 10minut máčet. Mezitím slijte fazole, čokoládu nakrájejte na malé dílky, vše odvažte a odměřte. Pak všechny připravené ingredience, kromě čokolády, vložte do mixéru a umixujte hladkou hmotu. Do této hmoty přimíchejte vařečkou nakrájenou čokoládu a přendejte do formy vyložené pečicím papírem. Tradiční je péct brownies ve hranaté formě a po upečení krájet na kostičky. Stejně tak ale můžete použit formu kulatou a krájet jako dortík. Pečte v rozpálené troubě na 180°C asi 30 minut. Tady hodně záleží na výšce brownies, vyplatí se kontrolovat špejlí. Dejte dobrý pozor, ať nepřepečete. Pak nechte důkladně zchladnout na mřížce. Pokud jste puristi, můžete jíst jen tak. Když byste si chtěli tohle veledílo ještě přilepšit, můžete si ušlehat šlehačku, dát si kopeček zmrzliny nebo třeba vyšlehat arašídové máslo s troškou mléka.