Pokud řezy budete dělat, připravte se, že si s nimi musíte chvilku hrát. Kromě těsta je nutné udělat krém a čokoládu a vše nechat poctivě ztuhnout. Já ho fotila ještě trochu teplý a čokoláda se mi malinko lámala a krém nebyl tak hladký. Je potřeba nespěchat a nechat ztuhnout v lednici. Druhý den byly ještě lepší než ten první.
Ingredience na formu 22 cm
Těsto:
135 g univerzální mouky Celita smíchané s jedním práškem do pečiva
135 g (dávám méně, cca 120 g) cukru moučka
3 vajíčka
7 lžic oleje
7 lžic vlažné vody
1 strouhaná tyčinka Brigit
Krém:
250 ml mléka
1 vanilkový pudink
55 g cukru moučka
1 zakysaná smetana
Domácí jahodová marmeláda
Čokoládová poleva:
1 kvalitní hořká čokoláda
50 g másla (máslo dávám od oka dle potřeby)
Postup
Ze všech ingrediencí na těsto, kromě Brigit, v robotu do hladka vyšleháme těsto. Nakonec opatrně zamícháme strouhanou Brigit a už nešleháme. Nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme na 175 stupňů cca 40 minut (než bude hotové podle špejle). Necháme vychladnout v troubě při otevřených dvířkách (aby korpus neklesl). Až bude vychladnutý, tak ho v půlce opatrně rozkrojíme a potřeme marmeládou. Připravíme si krém: uvaříme klasicky pudink (akorát s menším množstvím mléka – vir. recept), necháme trochu zchladnout a postupně přimícháme zakysanou smetanu. Vymícháme do hladka a namažeme na korpus. Opět necháme pořádně vychladnout. Nakonec si rozpustíme čokoládu s máslem a opět opatrně natřeme na krém a uhladíme. Necháme ztuhnout v lednici.
TIP:
Tyčinku Brigit si před strouháním dejte na chvíli do mrazáku, půjde vám to lépe.
Krém můžete obměňovat použitím meruňkového nebo čokoládového pudinku a přidat do něj i ovoce, budete tak mít různé varianty řezů
Čokoládovou polevu můžete vynechat úplně a nahradit jen malinami nebo jahodami, celý řez tak bude svěžejší na léto.