Božské kokosové Brigit řezy

15. 07. 2019

Tyhle řezy jsem poprvé dělala na firemní rodinný den. Chtěla jsem vyzkoušet něco slavnostnějšího, ale zároveň, aby na chuti nebylo znát, že je napečeno bez lepku. A povedlo se tak, že manžel ani nechtěl, abych řezy do firmy nosila, že je sníme doma sami :o). Nakonec slavily velký úspěch. Asi i díky „kokosovo-rumové“ chuti tyčinek Brigit, které dodaly celému dezertu šmrnc.

Pokud řezy budete dělat, připravte se, že si s nimi musíte chvilku hrát. Kromě těsta je nutné udělat krém a čokoládu a vše nechat poctivě ztuhnout. Já ho fotila ještě trochu teplý a čokoláda se mi malinko lámala a krém nebyl tak hladký. Je potřeba nespěchat a nechat ztuhnout v lednici. Druhý den byly ještě lepší než ten první.

Ingredience na formu 22 cm

Těsto:
135 g univerzální mouky Celita smíchané s jedním práškem do pečiva
135 g (dávám méně, cca 120 g) cukru moučka
3 vajíčka
7 lžic oleje
7 lžic vlažné vody
1 strouhaná tyčinka Brigit

Krém:
250 ml mléka
1 vanilkový pudink
55 g cukru moučka
1 zakysaná smetana
Domácí jahodová marmeláda

Čokoládová poleva:
1 kvalitní hořká čokoláda
50 g másla (máslo dávám od oka dle potřeby)

Postup

Ze všech ingrediencí na těsto, kromě Brigit, v robotu do hladka vyšleháme těsto. Nakonec opatrně zamícháme strouhanou Brigit a už nešleháme. Nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme na 175 stupňů cca 40 minut (než bude hotové podle špejle). Necháme vychladnout v troubě při otevřených dvířkách (aby korpus neklesl). Až bude vychladnutý, tak ho v půlce opatrně rozkrojíme a potřeme marmeládou. Připravíme si krém: uvaříme klasicky pudink (akorát s menším množstvím mléka – vir. recept), necháme trochu zchladnout a postupně přimícháme zakysanou smetanu. Vymícháme do hladka a namažeme na korpus. Opět necháme pořádně vychladnout. Nakonec si rozpustíme čokoládu s máslem a opět opatrně natřeme na krém a uhladíme. Necháme ztuhnout v lednici.

TIP:

Tyčinku Brigit si před strouháním dejte na chvíli do mrazáku, půjde vám to lépe.
Krém můžete obměňovat použitím meruňkového nebo čokoládového pudinku a přidat do něj i ovoce, budete tak mít různé varianty řezů
Čokoládovou polevu můžete vynechat úplně a nahradit jen malinami nebo jahodami, celý řez tak bude svěžejší na léto.


Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.