Bezlepkový toustový chléb

05. 01. 2019

Toustový chléb patří mezi velice oblíbený druh pečiva a to nejen v našich krajinách. Výborně chutná jak na slaný způsob s nějakou pomazánkou, uzeninou či zeleninou, tak na sladko s máslem a marmeládou. Perfektně se hodí k zapečení či jen tak na sucho jako příloha – vybere si opravdu každý. Těchto toustových kratochvílí se nemusíte vzdát ani po přechodu na bezlepkovou dietu, protože dnes se dozvíte, jak si takovou dobrotu připravit i v pohodlí domova.

Někdo samozřejmě může namítnout, že bezlepkový toustový chleba lze zakoupit i v obchodech, což je samozřejmě pravda, avšak tato skutečnost s sebou přináší dvě velké nevýhody. Na prvním místě je rozhodně vysoká prodejní cena. Pravidelné kupování takového pečiva, nejen toustového chleba, solidně provětrá vaši peněženku. Dále je nutné zmínit chuť a konzistenci kupovaných chlebů. Povětšinou se setkáte se zvláštní hmotou, která je buďto příliš gumová či naopak přesušená a drobivá. Co si budeme povídat, jíst se to rozhodně dá, avšak kvalitnímu domácímu pečivu se nevyrovná nic. Pojďte do sebe a vyzkoušejte tento recept. Neprohloupíte a chlebík si zamilujete.

Potřebné ingredience:

  • 2 hrnky zelené Jizerky
  • 0,5 hrnku pohankové mouky
  • Necelé 2 hrnky vlažné vody
  • 0,5 hrnku mléka – lze použít i rostlinné (já použila domácí kešu mléku)
  • 3 polévkové lžíce oleje (doporučuji olivový)
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička cukru
  • 1 polévková lžíce jablečného octa
  • Balíček sušeného droždí (doporučuji od Dr. Oetkera)

Pracovní postup

Nejprve začněte tím, že si ve veliké míse pečlivě promíchejte všechny suché ingredience. Až tak učiníte, přidejte olej, ocet, mléko a vodu – nejprve však pouze jeden hrnek, aby těsto nebylo příliš řídké. Nyní je čas zapojit ruce a všechny použité suroviny hnětením důkladně spojit. Během tohoto zpracování těsta postupně přidávejte zbylý hrnek vody. Finální podoba těsta by neměla být jako u klasického kynutého těsta, kdy vytvoříte jednu velkou „kompaktní hroudu“, s ním následně dále pracujete, ale mělo by být mírně řidší konzistence, malinko lepivé.

Po úspěšném zvládnutí fáze číslo jedna, kdy jste zpracovali výše uvedené suroviny, je na řadě kynutí. Mým osobním tipem, jak na perfektně vykynuté těsto, je nechat si na pár minut rozehřát troubu, přičemž nemám přesně dané stupně, hlavně aby v ním bylo dost teplo a potom ji vypnout. Zpracované těsto, překlopené do zapékací formy a překryté utěrkou, potom vložte dovnitř a nechejte cca hodinku uvnitř. Pokud se vám bude zdát, že je trouba horká až moc, tak ji nechejte mírně pootevřenou.

Až bude těsto vykynuté, rozehřejte troubu na 200°C a dejte toustový chleba péct. Jen taková malá technická poznámka - jestliže jste se rozhodli vyzkoušet moji metodu kynutí v troubě, tak při fázi rozehřívání trouby na požadované stupně nezapomeňte chleba vyjmout ven. J Tak a celý pracovní postup je téměř u konce. Na oněch 200°C pečte chleba 30 minut, potom troubu vypněte, pootevřete ji a nechejte v ní hotový chleba ještě 15 minut „dojít“. Hotový chleba doporučuji krájet až poté, co úplně vychladne, protože jinak se vám může stát, že se srazí a nebude tak příjemně nadýchaný.

Dobrou chuť!


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.