Bezlepkový štrůdl

21. 12. 2018

Když jsem s bezlepkovým štrůdlem začínala, používala jsem kupované bezlepkové listové těsto. Nic proti němu, je celkem fajn, ale já nechtěla být závislá na nákupech ve velkých prodejnách a už vůbec ne péct z trvanlivých polotovarů. Jaké jsou tedy možnosti? Já mám dva oblíbené recepty, které střídám dle nálady.

První je klasické těsto z pomazánkového másla, kde používám jednodruhové mouky. Druhé těsto je nejen bez lepku, ale i mléka: je z teffové mouky (koupíte ji ve specializovaných prodejnách). Teff obsahuje hodně bílkovin a mouka má více „škrobovitou“ konzistenci, proto hezky drží u sebe.

Štrůdl z jednodruhových mouk

Ingredience
- 250 g pomazánkového másla
- 45 g lupinové mouky
- 80 g pohankové mouky
- máslo na potření

Náplň
Máslo, 4 jablka, rozinky, skořice, třtinový cukr, vlašské ořechy

Postup
Pomazánkové máslo vyndáme půlhodiny předem z lednice, aby mělo pokojovou teplotu. Následně ho smícháme s moukami, které přisypáváme postupně a těsto zpracováváme na válu rukama. Pomocí mouky dolaďujeme finální konzistenci. Hotové těsto necháme v pokojové teplotě uležet půl hodiny a následně na pomoučeném vále (používám rýžovou mouku) rozválíme na tenký plátek. Pozor, je potřeba pomoučit spodní i vrchní část těsta (případně i váleček), aby se vám nelepilo. Můžete si ho válet i na pečícím papíře. Následně těsto naplníme: potřeme rozpuštěným máslem, posypeme nastrouhanými jablky, která dochutíme cukrem a skořicí (když mám sladká jablka, cukr úplně vynechávám) a přidáme rozinky a ořechy. Opatrně zabalíme a pečeme půl hodiny na 180 stupňů. Určitě jste si všimli, že nepoužívám do náplně strouhanku (chci se vyhnout další „mouce“) – jablka stačí trochu vymačkat nebo pokud máte rádi kokos, použít místo strouhanky kokos.

Štrůdl bez laktózy

Ingredience
- 220 g teffové mouky
- ½ lžičky psyllia
- špetka soli
- 180 ml vody
- 1 lžička jablečného octa
+ náplň viz. recept 1

Postup
V mixéru smíchejte teffovou mouku, psyllium a sůl. Pak přidejte vodu smíchanou s jablečným octem. Těsto na vysoké otáčky promíchejte. Přeneste na vál a rukama s pomocí teffové mouky zpracujte do „bochníku“. Nechte těsto při pokojové teplotě odpočinout cca půl hodiny. Pak jej mezi dvěma pečícími papíry opatrně vyválejte. Čím tenčí se vám podaří, tím bude křupavější. Když ho necháte tlusté, bude se vám po upečení zdát tvrdé. Naplňte náplní stejně jako u předešlého receptu a pečte.


Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.