První je klasické těsto z pomazánkového másla, kde používám jednodruhové mouky. Druhé těsto je nejen bez lepku, ale i mléka: je z teffové mouky (koupíte ji ve specializovaných prodejnách). Teff obsahuje hodně bílkovin a mouka má více „škrobovitou“ konzistenci, proto hezky drží u sebe.
Štrůdl z jednodruhových mouk
Ingredience
- 250 g pomazánkového másla
- 45 g lupinové mouky
- 80 g pohankové mouky
- máslo na potření
Náplň
Máslo, 4 jablka, rozinky, skořice, třtinový cukr, vlašské ořechy
Postup
Pomazánkové máslo vyndáme půlhodiny předem z lednice, aby mělo pokojovou teplotu. Následně ho smícháme s moukami, které přisypáváme postupně a těsto zpracováváme na válu rukama. Pomocí mouky dolaďujeme finální konzistenci. Hotové těsto necháme v pokojové teplotě uležet půl hodiny a následně na pomoučeném vále (používám rýžovou mouku) rozválíme na tenký plátek. Pozor, je potřeba pomoučit spodní i vrchní část těsta (případně i váleček), aby se vám nelepilo. Můžete si ho válet i na pečícím papíře. Následně těsto naplníme: potřeme rozpuštěným máslem, posypeme nastrouhanými jablky, která dochutíme cukrem a skořicí (když mám sladká jablka, cukr úplně vynechávám) a přidáme rozinky a ořechy. Opatrně zabalíme a pečeme půl hodiny na 180 stupňů. Určitě jste si všimli, že nepoužívám do náplně strouhanku (chci se vyhnout další „mouce“) – jablka stačí trochu vymačkat nebo pokud máte rádi kokos, použít místo strouhanky kokos.
Štrůdl bez laktózy
Ingredience
- 220 g teffové mouky
- ½ lžičky psyllia
- špetka soli
- 180 ml vody
- 1 lžička jablečného octa
+ náplň viz. recept 1
Postup
V mixéru smíchejte teffovou mouku, psyllium a sůl. Pak přidejte vodu smíchanou s jablečným octem. Těsto na vysoké otáčky promíchejte. Přeneste na vál a rukama s pomocí teffové mouky zpracujte do „bochníku“. Nechte těsto při pokojové teplotě odpočinout cca půl hodiny. Pak jej mezi dvěma pečícími papíry opatrně vyválejte. Čím tenčí se vám podaří, tím bude křupavější. Když ho necháte tlusté, bude se vám po upečení zdát tvrdé. Naplňte náplní stejně jako u předešlého receptu a pečte.