Bezlepkový knedlík jsem zkoušela dělat už kdysi dávno a nakonec skončil v koši. Tehdy se jednalo o klasický kynutý knedlík vařený ve vodě, ale z bezlepkové mouky. Chuť a hlad mě ale donutily se překonat a zkusit to znovu. No kvůli okolnostem, respektive nefunkčnímu sporáku, muselo dojít na improvizaci. Na internetu jsem si tedy našla recept, jak knedlík připravit v troubě, nasadila zástěru a šlo se na věc.
Problém byl ovšem v tom, že se jednalo o recept z pšeničné mouky, který ke všemu obsahoval vejce, což pro bezlepkáče a vegana v jednom nebylo moc fajn. Zaměnila jsem některé suroviny, přidala rajčatovou omáčku s plněnou pečenou paprikou a výborný oběd kompletně připravený v troubě byl na světě.
Potřebné suroviny na knedlík:
- 2 hrnky pohankové mouky
- 1 prášek do pečiva bez lepku
- 2 hrnky rostlinného mléka (lze použít i kravské)
- 1 lžíce oleje
- 2 lžíce chia semínek namočených ve vodě (náhrada za vejce)
- Špetka soli
- Staré bezlepkové pečivo
Pracovní postup:
Nejprve si staré pečivo nakrájíme na malé kostičky, které nasypeme do mléka a necháme je nasáknout. Dále ve větší míse smícháme všechny suché suroviny, přidáme chia semínka a lžíci oleje. Nakonec přilejeme mléko s namočeným pečivem a směs mícháme, dokud nevznikne řidší těsto.
Těsto přelejeme do podlouhlé formy, výborný je například srnčí hřbet, a vložíme do trouby rozehřáté na 200°C. Pečeme přibližně 25 minut, poté vyzkoušíme špejlí, zda-li těsto lepí.
Potřebné suroviny na plněné papriky:
- Dvě bílé papriky
- Jedno uzené tofu
- Čtyři cherry rajčátka
- Kousek červené papriky
- Jarní cibulka
- Sušený česnek
- Uzená paprika
- Sůl
Pracovní postup:
Do mísy si rozdrobíme tofu a přidáme nasekaná rajčátka, červenou papriku a jarní cibulku. Osolíme, okořeníme sušeným česnekem a uzenou paprikou a celou směs důkladně promícháme.
Z bílých paprikových lusků odkrojíme vrchy a vydlabeme semínka nacházející se uvnitř. Papriky umyjeme a následně naplníme předpřipravenou směsí.
Potřebné suroviny na rajčatovou omáčku:
- Plechovka loupaných sekaných rajčat
- Bazalka (nejlépe čerstvá)
- Jarní cibulka
- Sůl
- Cukr
- Koření na špagety
Pracovní postup:
Tyčovým mixérem si rozmixujeme loupaná rajčata. Přihodíme nasekanou čerstvou bazalku a jarní cibulku. Omáčku osolíme, dokořeníme a podle chuti, jsou-li rajčata moc kyselá, dosladíme.
Hotovou omáčku nalejeme do zapékací mísy, vložíme do ní naplněné paprikové lusky, zaklopíme víkem nebo zaděláme alobalem a vložíme do rozehřáté trouby na 200°C. Pečeme asi 45-50 minut s tím, že tak po půl hodině odděláme víko/alobal. Ke konci doporučuji papriky hlídat, protože se velice snadno připálí.
Doufám, že si z dnešního článku vezmete inspiraci a recept vyzkoušíte doma. Není to vůbec žádná věda a uvidíte, že si pochutnají i „lepkoví“ strávníci. Dobrou chuť!