Bezlepkový pečený knedlík s omáčkou

09. 11. 2018

Představte si, že dva týdny nemáte funkční sporák a k dispozici máte jen troubu. Po éře pečených brambor, hranolek a rýže už bylo načase připravit i jiné jídlo. Přiznám se, že dnešní recept byl jeden velký pokus, který naštěstí vyšel a vznikl z něj velice chutný oběd, o který se s vámi s radostí podělím.

Bezlepkový knedlík jsem zkoušela dělat už kdysi dávno a nakonec skončil v koši. Tehdy se jednalo o klasický kynutý knedlík vařený ve vodě, ale z bezlepkové mouky. Chuť a hlad mě ale donutily se překonat a zkusit to znovu.  No kvůli okolnostem, respektive nefunkčnímu sporáku, muselo dojít na improvizaci. Na internetu jsem si tedy našla recept, jak knedlík připravit v troubě, nasadila zástěru a šlo se na věc.

Problém byl ovšem v tom, že se jednalo o recept z pšeničné mouky, který ke všemu obsahoval vejce, což pro bezlepkáče a vegana v jednom nebylo moc fajn. Zaměnila jsem některé suroviny, přidala rajčatovou omáčku s plněnou pečenou paprikou a výborný oběd kompletně připravený v troubě byl na světě.

Potřebné suroviny na knedlík:

  • 2 hrnky pohankové mouky
  • 1 prášek do pečiva bez lepku
  • 2 hrnky rostlinného mléka (lze použít i kravské)
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžíce chia semínek namočených ve vodě (náhrada za vejce)
  • Špetka soli
  • Staré bezlepkové pečivo 

Pracovní postup:

Nejprve si staré pečivo nakrájíme na malé kostičky, které nasypeme do mléka a necháme je nasáknout. Dále ve větší míse smícháme všechny suché suroviny, přidáme chia semínka a lžíci oleje. Nakonec přilejeme mléko s namočeným pečivem a směs mícháme, dokud nevznikne řidší těsto.

Těsto přelejeme do podlouhlé formy, výborný je například srnčí hřbet, a vložíme do trouby rozehřáté na 200°C. Pečeme přibližně 25 minut, poté vyzkoušíme špejlí, zda-li těsto lepí.

Potřebné suroviny na plněné papriky:

  • Dvě bílé papriky
  • Jedno uzené tofu
  • Čtyři cherry rajčátka
  • Kousek červené papriky
  • Jarní cibulka
  • Sušený česnek
  • Uzená paprika
  • Sůl

Pracovní postup:

Do mísy si rozdrobíme tofu a přidáme nasekaná rajčátka, červenou papriku a jarní cibulku. Osolíme, okořeníme sušeným česnekem a uzenou paprikou a celou směs důkladně promícháme.

Z bílých paprikových lusků odkrojíme vrchy a vydlabeme semínka nacházející se uvnitř. Papriky umyjeme a následně naplníme předpřipravenou směsí.

Potřebné suroviny na rajčatovou omáčku:

  • Plechovka loupaných sekaných rajčat
  • Bazalka (nejlépe čerstvá)
  • Jarní cibulka
  • Sůl
  • Cukr
  • Koření na špagety

Pracovní postup:

Tyčovým mixérem si rozmixujeme loupaná rajčata. Přihodíme nasekanou čerstvou bazalku a jarní cibulku. Omáčku osolíme, dokořeníme a podle chuti, jsou-li rajčata moc kyselá, dosladíme.

Hotovou omáčku nalejeme do zapékací mísy, vložíme do ní naplněné paprikové lusky, zaklopíme víkem nebo zaděláme alobalem a vložíme do rozehřáté trouby na 200°C. Pečeme asi 45-50 minut s tím, že tak po půl hodině odděláme víko/alobal. Ke konci doporučuji papriky hlídat, protože se velice snadno připálí.   

Doufám, že si z dnešního článku vezmete inspiraci a recept vyzkoušíte doma. Není to vůbec žádná věda a uvidíte, že si pochutnají i „lepkoví“ strávníci. Dobrou chuť!

 


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.