Bezlepkové Velikonoce s Celitou

14. 04. 2022

Jaro už je venku v plném proudu, a to znamená jen jediné – nastal nejvyšší čas začít s přípravami na oslavu velikonočních svátků. Jelikož chceme, aby si Velikonoce mohli na plno užít i osoby trpící celiakií, máme pro Vás několik super tipů na nějakou tu dobrotu i pro ně. Ať už slavíte Velikonoce ve velkém, anebo se pouze setkáte s pár známými, vyplatí se být připraven.

Pohoštění na stole

S oslavou Velikonoc je neodmyslitelně spjaté koledování. Pokud máte buď přímo ve vaší rodině, anebo někde v blízkosti celiaka, je důležité myslet i na něj. Není totiž nic smutnějšího, než když jde dítko, které musí dodržovat bezlepkovou dietu na koledu a nemůže si vybrat žádnou dobrotu, protože všechny nabízené kousky obsahují zakázaný lepek. Abyste letos neviděli žádné smutné oči, je třeba být dobře připraven.

Jestliže se vám nechce pouštět do pečení bezlepkového velikonočního cukroví nebo do hledání čokoládových zajíčků bez lepku, můžete sáhnout po některých produktech z našeho e-shopu. Pro menší i větší koledníky jsou super různé čokoládové tyčinky. Například kokosová tyčinka Bongo patří mezi velice oblíbené výrobky. Zaujme svou sladkou exotickou chutí, a navíc ji můžete zakoupit ve vícero příchutích.

Jde to i bez čokolády

Pokud vás představa sladkých čokoládových tyčinek moc nenadchla a raději preferujete něco zdravějšího, vyzkoušejte naše raw tyčinky. Jejich hlavní složku tvoří sušené datle, které jsou dále doplněny o další přísady, jako je třeba sušené ovoce či arašídy. Tyto tyčinky jsou vyrobeny bez tepelné úpravy, jak již napovídá slovíčko raw (syrový) v jejich názvu, cukru, konzervantů a navíc jsou i veganské. Jedná se o fajn alternativu, když nechcete dětem nabízet sladkosti, ale raději volíte něco přírodnějšího.

Pro nadšence do sportu je zase super volba vanilkový proteinový suk, případně kakaový kolagenový suk. Jedná se o vylepšené varianty klasické sójového suku, který zná snad každý z nás. Uvidíte, že každý koledník, který se zajímá o aktivní životní styl, tuto pozornost jistě ocení. Koledování nemusí být nutně jen o čokoládových sladkostech a vejcích natvrdo, ale jde to i jinak. Nebojte se tradiční dobroty vyměnit za ty méně obvyklé. Důležité je, abyste byli spokojeni vy a vaši koledníci.

Myslete na velikonoční návštěvy

Velikonoce nejsou jen doba koledování, ale jedná se samozřejmě i o čas (nejen) rodinných návštěv. V takové situaci, kdy k vám někdo dorazí domů na návštěvu, je samozřejmě na místě poskytnout nějaké pohoštění. Víte-li, že někdo z hostů dodržuje bezlepkovou dietu, rozhodně jej neopomíjejte a připravte něco k zakousnutí i pro něj.

O sladkost ke kávě nebo jen tak k posezení se skvěle postarají naše bezlepkové cookies s krémovou náplní. Jestliže slepovaným cookieskám moc nefandíte, sáhněte po tradičnějších křehkých sušenkách s kokosem. Kromě sladkostí je vhodné návštěvě ponouknout i něco slaného na zub. Křupavé tyčinky Grissini jsou v tomto případě jasná volba. Na výběr máte ze dvou druhů – s olivovým olejem či rajčetem a rozmarýnem. Věřte, že tohle bezlepkové slané pečivo si zamilují i ostatní strávníci bez jakýchkoliv dietních omezení. Navíc se tyto tyčinky dají namáčet i do různých dipů a pomazánek. Záleží už jen na vaší fantazii.


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.