Bezlepkové snídaňové cereálie po domácku

10. 08. 2021

Dívali jste se někdy na složení snídaňových lupínků, kuliček, müsli apod.? Jestli ne, někdy to udělejte a mrkněte i na to, kolik v nich přijmete „zbytečného“ cukru. Většinou tyto cereálie lidé jmenují mezi zdravými jídly, ty kupované podle mě ale spíš patří do kategorie „dezertů“. Proto si je raději připravuji doma. Podělím se s Vámi o recept na skořicové Cini minis a granolu, které máme nejraději. A přiznám se, že do kukuřičných lupínků jsem se ani nepouštěla.

Skořicové „Cini minis“

Ingredience: (množství na jeden plech, malá dózička)

120 g mandlové mouky (já použila rozmixované mandle i se slupkou na mouku)

1 polévková lžíce rozmixovaných zlatých lněných semínek (jdou i tmavá)

3 polévkové lžíce vody (případně více, dle konzistence)

1 polévková lžíce tekutého sladidla (já použila rýžový sirup, lze i med, javorový sirup apod.)

1 polévková lžíce ghí

1 čajová lžička skořice

1 čajová lžička ořechového másla (lze vynechat)

Recept na Cini minis

  • Smícháme lněná semínka a vodu a necháme chvilku stát. Pak postupně přidáme všechny ostatní sypké suroviny – mandlovou mouku, skořici. Následně pak „tekuté“ složky – ghí, ořechové máslo a sladidlo.
  • Těsto zpracujeme vařečkou, a pak rukama (má podobnou konzistenci jako linecké). Necháme 10 minut odpočívat.
  • Těsto dáme na jeden pečící papír, přikryjeme druhým pečícím papírem a válečkem vyválíme na tenké těsto (cca 3 mm). Čím tenčí, tím křupavější bude výsledek.
  • Kráječem na pizzu uděláme malé čtverečky a dáme péct na 170 stupňů do zlatova (cca 10 minut). Hlídejte, ať nespálíte.
  • Pokud chcete, ještě teplé můžete obalit v moučkovém cukru se skořicí (já nedělám, ale manželovi takto chutnaly více).
  • V dóze vydrží týden i déle. Jíme je s jogurtem a ovocem nebo i jen tak. Chutnají trochu jako linecké a jsou opravdu návykové.

Granola

Granolu jsme si zvykli dělat pořád. Máme ji v dózičkách a syn ji pravidelně jí k svačině s ovocem nebo jogurtem. Je vždy po ruce, slaví pokaždé úspěch a výhodou je, že si do ní dáme to, co je zrovna po ruce i to, na co máme chuť.

Granolu dělám buď z bezlepkových vloček a banánů nebo z vloček a jablečné přesnídávky. To je základ, který již nesladím. U zralých banánů není cukr opravdu potřeba, u jablečné přesnídávky vyzkoušejte a oslaďte dle preferencí – ideální je tekuté sladidlo (sirup nebo med). Do tohoto základu přidám kakao (pokud chci čokoládovou verzi) a vše ostatní, co máme rádi. Ořechové máslo třeba dejte rovnou do mokré směsi a pečte celou dobu. Plátky kokosu, mandlí, rozinky apod. přidejte až ke konci pečení, stačí je péct chvilku, jinak se spálí. Lyofilizované a sušené ovoce přimíchávám až do vychladnuté směsi. Lze přidat i hořkou čokoládu na kousky.

Recept na základ granoly

  • S banánem: na 250 g vloček 2 střední banány
  • S jablečnou přesnídávkou: na 250 g vloček cca 100 g přesnídávky (používám Dm bio)

Základ smíchejte v míse s ghí, cca 40 gramů a sladidlem (pokud chcete použít), případně lžičkou kakaa. Pro zvýraznění chuti můžete přidat špetku soli. Pečte na 160 stupňů, pravidelně promíchávejte, aby se granola upekla ze všech stran do křupava. Následně si ji dochuťte tím, co máte rádi.

 

 

 

 

 


Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.