Bezlepkové perníčky a linecké cukroví

01. 12. 2018

Čas letí neúprosně kupředu a další rok se opět chýlí ke konci. K tomuto období, kromě chladného počasí a brzkého západu slunce, neodmyslitelně patří blížící se oslava Vánoc. No a co by to bylo za vánoční svátky bez poctivého domácího cukroví. Už jste přemýšleli o tom, co letos upečete?

U nás v rodině byla vždy nutnost mít perníčky a linecké. Tyto dva druhy jsou mé nejoblíbenější, takže letošní volba je pro mě jasná. Přiznám se, že jsem z tohoto pečení měla poněkud strach, protože jedná-li se o recept na sušenky/cukroví/cokoliv vykrajovaného, tak opravdu málo kdy se mi výsledek podaří. Ale světe div se, ono to nedopadlo vůbec zle. Vlastně musím říct, že jsem s výsledkem spokojená.

Co se receptů týče, tak jako vždy jsem čerpala z mnoha různých zdrojů. Něco jsem pochytila na internetu, něco podle domácího klasického receptu s lepkem a něco bylo spíše tak pocitově. Pokud vás letos čekají první bezlepkové Vánoce, tak se ničeho nebojte. Uvidíte, že pečení zvládnete levou zadní a vy i vaše rodina moc pochutnáte. Níže mám pro vás recepty na ony již zmiňované perníčky a linecké, tak je můžete vyzkoušet a sami potom zjistíte, jak může být bezlepkové pečení snadné.

Recept na bezlepkové perníčky

Potřebné suroviny:

  • 400 g univerzální bezlepkové mouky
  • Lžička perníkového koření
  • 150 g moučkového třtinového cukru
  • Lžička bezlepkového kypřícího prášku
  • Citronová kůra
  • 3 lžíce medu
  • 60 g tuku na pečení
  • 2 vejce

Pracovní postup

Nejprve vezměte všechny sypké suroviny, prosejte je a pečlivě smíchejte dohromady. V menší misce si mírně nahřejte med, aby byl krásně tekutý. Přidejte k němu tuk, který taktéž nechejte rozhřát a vejce. Tuto směs rozšlehejte a následně vlijte do již smíchaných sypkých ingrediencí.

Nyní přichází na řadu vaše šikovné ruce. Vypracujte hladké nelepivé těsto, které následně dejte odležet minimálně na 1 hodinu do chladničky. Čím déle necháte těsto takto „odpočívat“, tím lépe se vám s ním bude potom pracovat, takže jej takto můžete nechat klidně přes noc.

Poslední fází je těsto vyválet na tenčí plát a pomocí formiček z něj začít vykrajovat samotné perníčky. Pečeme cca 10 – 15 minut v troubě předehřáté na 170 °C.

Recept na linecká kolečka

Potřebné suroviny:

  • 250 g univerzální bezlepkové mouky
  • 130 g tuku na pečení
  • 50 g moučkového třtinového cukru
  • 1 vejce
  • Citronová kůra
  • Marmeláda na slepení

Pracovní postup:

Pracovní postup je velice jednoduchý. Stejně tak jako u těsta na perníčky mouku prosejeme a nasucho promícháme s moučkovým cukrem. Následně pouze přidáme změklý tuk, vejce a citronovou kůru.

Ze směsi opět vypracujeme hladké nelepivé těsto. Následuje odležení zpracovaného těsta v lednici – zase platí, že čím delší dobu, tím lépe se s ním bude posléze pracovat. Pokud vás však z nějakého důvodu tlačí čas, tak postačí i hodina až hodina a půl.

Odležené těsto vyválejte na pomoučněném stole a hurá do vykrajování všemožných tvarů! Teď je čas na takovou menší připomínku. Chystáte-li se potom upečené cukroví slepovat marmeládou, tak si pohlídejte počet jednotlivých vykrojených tvarů, aby byl vždy sudý, protože jinak vám potom budou některé tvary přebývat.

Troubu si předehřejte na 180 °C a linecké cukroví pečte 10 – 15 minut. Každá trouba však peče jinak, takže plech vždy hlídejte. Až bude cukroví hotové a vystydnuté, přichází na řadu lepení a obalování v moučkovém cukru. Moc zábavná činnost to sice není, ale dodá to cukroví tu jeho osobitou chuť.

Ještě několik tipů…

  • Jako univerzální bezlepkovou směs na pečení můžete použít Základní bezlepkovou mouku, kterou zakoupíte v E-shopu Celita
  • Aby byly perníčky po upečení lesklé, tak než je vložíte do trouby, potřete je rozšlehaným vejcem
  • V receptech není nutné používat moučkový třtinový cukr, klidně použijte obyčejný, co máte doma, případně si pohrajte s jeho množstvím

Přeji dobrou chuť a zároveň příjemné prožití vánočních svátků!


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.