Kromě ní a vody už nic dalšího nepotřebujete. A pro ty, co nemají rádi pohankovou chuť, mám dobrou zprávu. Po poctivém naplnění palačinky nějakou dobrotou o pohance ani nevíte.
Palačinky z pohankové mouky, zvané Galletes, jsou mimo jiné také tradičním pokrmem ve Francii. Dělají se na slano. Já je mám nejraději se špenátem na cibulce s trochou smetany. Volkým okem a posypané sýrem a opraženými dýňovými semínky.
Protože pohanka je v palačinkách fermentovaná, je doslova nabitá živinami. Fermentace obilí výrazně zlepšuje jeho stravitelnost (štěpí škroby) a obohacuje ho o některé vitamíny.
A teď už se vrhněme na přípravu této dobroty. Výjimečně je seznam ingrediencí opravdu krátký.
Ingredience na palačinky: cca 6 kusů
250 g celé pohanky (preferuji světlou, loupanou mechanicky)
450 ml vody
špetka soli
Postup:
- Pohanku společně se solí a vodou nalijeme do nádoby a necháme otevřené v pokojové teplotě alespoň 4 hodiny nebo přes noc.
- Pak rozmixujeme ve výkonném mixéru (čím hladší textura, tím lahodnější palačinky), případně ještě přidáme trochu vody, aby těsto mělo hustotu palačinkového těsta.
- Smažíme na rozpálené pánvi (ideálně na palačinkovníku) – stačí potřít ghí jen před první palačinkou. Pak už není nutné.
- Palačinky smažíme do zlatova, otáčíme, když se povrch přestane lesknout.
- Přendáme na talíř a nazdobíme.
Ingredience na domácí Nuttelu: malá sklenička
100 g lískových oříšků
Půl polévkové lžíce kakaa
2 lžíce či více dle chuti rýžového/agávového/datlového sirupu
rýžová smetana/ rostlinné mléko
Postup:
- Lískové ořechy opečeme v troubě (15 minut na 160 a následně 10 minut na 140): po upečení ještě horké oloupeme (např. třením v utěrce).
- Oloupané ořechy umixujeme ve výkonném mixéru – cca 5 minut. Konzistence by měla být tekutější (jako ořechové máslo).
- Smícháme s kakaem a sirupem.
- Finální konzistenci doladíme dle chuti rýžovou smetanou nebo rostlinným mlékem (já preferuji rýžovou smetanu)
Nuttela vydrží v ledničce asi měsíc.