Bezlepkové palačinky z jedné ingredience s domácí Nutellou

23. 11. 2018

Palačinky u nás frčí. Syn je zbožňuje a jednu chvíli je vyžadoval skoro pořád. Snažila jsem se proto najít řešení, abych mu vyhověla, zároveň se ale vyhnula bezlepkovým směsím a škrobům. Nakonec jsem se naučila úžasný a snadný recept. Není z mouky, ale celé pohanky.

Kromě ní a vody už nic dalšího nepotřebujete. A pro ty, co nemají rádi pohankovou chuť, mám dobrou zprávu. Po poctivém naplnění palačinky nějakou dobrotou o pohance ani nevíte.

Palačinky z pohankové mouky, zvané Galletes, jsou mimo jiné také tradičním pokrmem ve Francii. Dělají se na slano. Já je mám nejraději se špenátem na cibulce s trochou smetany. Volkým okem a posypané sýrem a opraženými dýňovými semínky.

Protože pohanka je v palačinkách fermentovaná, je doslova nabitá živinami. Fermentace obilí výrazně zlepšuje jeho stravitelnost (štěpí škroby) a obohacuje ho o některé vitamíny.

A teď už se vrhněme na přípravu této dobroty. Výjimečně je seznam ingrediencí opravdu krátký.

Ingredience na palačinky: cca 6 kusů

250 g celé pohanky (preferuji světlou, loupanou mechanicky)

450 ml vody

špetka soli

Postup:

  • Pohanku společně se solí a vodou nalijeme do nádoby a necháme otevřené v pokojové teplotě alespoň 4 hodiny nebo přes noc.
  • Pak rozmixujeme ve výkonném mixéru (čím hladší textura, tím lahodnější palačinky), případně ještě přidáme trochu vody, aby těsto mělo hustotu palačinkového těsta.
  • Smažíme na rozpálené pánvi (ideálně na palačinkovníku) – stačí potřít ghí jen před první palačinkou. Pak už není nutné.
  • Palačinky smažíme do zlatova, otáčíme, když se povrch přestane lesknout.
  • Přendáme na talíř a nazdobíme.

Ingredience na domácí Nuttelu: malá sklenička

100 g lískových oříšků

Půl polévkové lžíce kakaa

2 lžíce či více dle chuti rýžového/agávového/datlového sirupu

rýžová smetana/ rostlinné mléko

Postup:

  • Lískové ořechy opečeme v troubě (15 minut na 160 a následně 10 minut na 140): po upečení ještě horké oloupeme (např. třením v utěrce).
  • Oloupané ořechy umixujeme ve výkonném mixéru – cca 5 minut. Konzistence by měla být tekutější (jako ořechové máslo).
  • Smícháme s kakaem a sirupem.
  • Finální konzistenci doladíme dle chuti rýžovou smetanou nebo rostlinným mlékem (já preferuji rýžovou smetanu)

Nuttela vydrží v ledničce asi měsíc.


Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.