Když ji můj syn slyšel poprvé, ptal se: „a mami, co je to ta rebrambora?“ No a protože její kratičká sezóna letos už začala (ač trochu dřív, než je obvyklé), rozhodla jsem se mu ji představit ve vší parádě v podobě kynutých rebarborových koláčů s drobenkou. Rebarbora je trošku kontroverzní rostlinou, a to právě díky těm šťavelanům, o kterých nám pan Svěrák s Uhlířem zpívají. Kyselina šťavelová totiž může z těla odplavit vápník. Proto by se měli konzumaci ve větším množství vyhnout lidé s revmatismem a ledvinovými problémy. Mimo šťavelanů je ale rebarbora přímo nadupaná minerály a vitamíny – obsahuje hořčík, železo, draslík,
jód a vitaminy skupiny B. No a pokud vám neroste přímo na zahrádce, tak vyrazte na trh a vyhlížejte velké červené řapíky. Jejich čištění není žádná věda, prostě vezmete ostrý nůž a stáhnete slupku.
Jak už jsem zmínila výše, dneska budou koláče kynuté! Kynuté těsto bez lepku už ale trošku věda je. Nebyla bych to já, spokojit se s nějakou směsí, takže mě stálo několik nevydařených experimentů, než jsem vyladila to pravé těsto – kynoucí, chutné a nedrolivé.
Co budete potřebovat:
Na těsto:
160g pohankové mouky
60g lupinové mouky
100g třtinového nebo kokosového cukru
2 žloutky
polovinu kostky droždí
60g rozpuštěného másla (pokud jste alergičtí na BKM, lze použít olej)
200 – 250ml mléka (lze nahradit rostlinným)
1vajíčko na potření
Na náplň:
rebarboru
(na toto množství stačí tři řapíky, pokud ji máte méně, smíchejte s jahodami a vznikne chuťově
báječná kombinace)
Na drobenku:
100g mandlové mouky
50g kokosového cukru
4PL másla nebo oleje
Jak na to:
Nejprve si připravíme kvásek. Do hrnku rozdrobte droždí, přidejte po jedné polévkové lžíci teplého mléka, cukru a pohankové mouky, promíchejte a nechte chvíli stát zakryté utěrkou na teplém místě. Mezitím si v míse promíchejte obě mouky a cukr, potom přidejte máslo, žloutky a část vlažného mléka. Až vzejde kvásek (většinou mu to trvá tak 20 minut), přidejte i ten. Hněťte (ať už v robotu či postaru ručně) a podle konzistence přilijte zbytek mléka. Poté nechte kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Trvá to tak hodinku a půl. Mezitím si očistěte a nakrájejte rebarboru (případně jahody) a připravte drobenku – prostě smíchejte mouku s cukrem a přidejte na kousky nakrájené máslo (nebo nalijte olej) a konečky prstů drobte, drobte, drobte,….voilà – máte drobenku. Pokud již testo vykynulo, dejte na vál a párkrát rukou prohněťte. Vytvarujte koláče, do důlku (já důlkuji dnem sklenice s vhodným průměrem) dejte rebarboru, posypte drobenkou a kraje potřete rozkvedlaným vajíčkem. Můžete ještě nechat půl hodinky kynout pod utěrkou. Poté vložte do rozpálené trouby na 160°C a pečte asi 20 minut. To je vůně, co?