Bezlepkové krekry - oblíbené zdravé zobání

09. 04. 2019

Semínka na tisíce způsobů, bez sýra, se sýrem, na sladko, na slano. Krekry si dělám od začátku bezlepkové diety. Jsou skvělou náhradou pečiva k dipům nebo zeleninovým salátům, uspokojí i chutě u televize (místo chipsů). Úžasné je, že ač je uděláte jakkoliv, vždy chutnají skvěle. U nás je zobe i malý syn a dokážeme se tak vyhnout nezdravým křupkám, brambůrkům a dalším pochutinám.

Chtěla bych se podělit o dva recepty. Jeden je bez vajec i mléka. Druhý obsahuje sýr. Vybere si tak určitě každý.

Semínkové krekry s pohankou

Ingredience (cca na 1 plech)
200 g lněného semínka
200 g slunečnicového semínka
120 g pohanky
1 cibule, 1 stroužek česneku (nebo víc podle chuti)
Koření: sůl, případně sušené bylinky, jaké máte doma 

Postup:

  • Všechna semínka přes noc namočíme (v miskách zvlášť). Lněná a slunečnicová by měla vodu nasát, pohanku případně ještě slijeme.
  • Cca třetinu až polovinu lněných a slunečnicových semínek si dáme stranou, zbylá semínka a pohanku rozmixujeme v mixéru na hladkou hmotu.
  • Přidáme cibuli, česnek, koření, bylinky a sůl.
  • Nakonec už jen v misce vmícháme zbylá semínka.
  • Směs rovnoměrně rozprostřeme na pečící papír na plech a pečeme v troubě na 100-150 stupňů do křupava. Lze dělat i v sušičce, ale trvá opravdu dlouho.

TIP: cibulku si do krekrů dávám opečenou dozlatova nebo karamelizovanou a vynechávám česnek, krekry jsou jemnější (i pro děti). Záleží ale na vašich chutích.

Rychlé quinoové krekry s parmezánem

Ingredience (cca 15 kusů)
100 g bílé quinoi
5 lžic parmezánu
Sůl a pepř na dochucení 

Postup:

  • Quinou uvařte dle návodu a nechte vychladnout.
  • Nastrouhejte parmezán na jemno.
  • Smíchejte quinou a parmezán, osolte, opepřete a tvořte na pečící papír placičky.
  • Pečte cca 7 minut na 200 stupňů do zezlátnutí. Doporučuji horkovzduch, budou křupavější.

TIP: tyto krekry chutnají naprosto skvěle s italskou rajčatovou polévkou


Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.