Bezlepkové knedlíky snadno a rychle

24. 01. 2023

Knedlíky tvoří nedílnou součást naší kuchyně. Máte strach, že jako celiak se jich budete muset vzdát, protože se připravují z pšeničné mouky? Ale kdepak! Tuto přílohu si doma snadno připravíte i v bezlepkové variantě. V dnešním článku se dozvíte, jak na to.

Ačkoliv knedlíky zrovna nepatří mezi ty nejzdravější přílohy, těší se velké oblibě. Když si je navíc dopřejete pouze jednou za čas, nic špatného se nestane. K některým pokrmům se tato příloha mimo jiné perfektně hodí. Co by to bylo za špenát s uzeným masem bez bramborového knedlíku, anebo třeba taková svíčková bez toho kynutého? Pravděpodobně nic moc. Připravila jsem tedy pro vás dva recepty, podle nichž si tuto lahodnou přílohu můžete připravit i v bezlepkové variantě.

Bramborové knedlíky

Potřebné suroviny:

  • 1 kg brambor
  • 2 vejce
  • 2 lžičky soli
  • 100 g rýžové krupičky
  • 100 g polohrubé rýžové mouky
  • Rýžová mouka na podsypání

Pracovní postup:

Ideálně den předem brambory uvařte i se slupkou a nechte vychladnout. Poté brambory oloupejte a na jemno nastrouhejte. Přidejte vejce, sůl, rýžovou krupičku a mouku. Všechny suroviny důkladně propracujte rukama a vytvořte hladké nelepivé těsto, které svojí konzistencí připomíná plastelínu.

Hotové těsto si rozdělte na čtyři stejné díly, podsypejte si pracovní plochu moukou a poté  z nich vypracujte knedlíky. Hotové knedlíky ihned vložte do hrnce s vroucí osolenou vodou. Počítejte s tím, že knedlíky klesnou ke dnu, a proto je od hrnce odlepte.

Bramborové knedlíky vařte pod pokličkou 10 – 15 minut (záleží na velikosti). Zda-li jsou knedlíky uvařené poznáte tak, že je vytáhnete z hrnce a rozkrojíte na polovinu pomocí nitě.

Tipy na vaření:

  • Brambory na knedlíky nevařte úplně do měkka. Díky tomu se potom výsledné knedlíky nebudou rozvářet.
  • Knedlíky jsou chutnější, když brambory uvaříte den předem.
  • Rýžová krupička se dá v receptu snadno zaměnit i za pohankovou.

Kynuté knedlíky

Potřebné suroviny:

  • 1 kg polohrubé bezlepkové mouky
  • 500 ml mléka
  • Droždí
  • 1 vejce
  • Lžička soli
  • Lžička cukru
  • Olej

Pracovní postup:

Jako první si připravte kvásek. Do mísy nalijte trochu teplého mléka, nasypte lžičku cukru a přidejte droždí. Důkladně promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte 20 minut na teplém místě. Jakmile bude kvásek hotový, přidejte mouku, sůl, vejce a mléko. Ze surovin vypracujte hladké nelepivé těsto. Mísu opět přikryjte utěrkou a dejte na 45 minut na teplé místo, kde bude těsto kynout.

Vykynuté těsto opatrně rozdělte na 4 díly a na pomoučněné ploše z něj vytvarujte knedlíky. Ty poté potřete na povrchu olejem, překryjte utěrkou a nechte dalších 15 minut kynout. Nakonec knedlíky vložte do hrnce s osolenou vroucí vodou a vařte 25 – 30 minut. V polovině čase vaření knedlíky otočte. Uvařené knedlíky po vytažení z hrnce ihned propíchejte špejlí.

Tipy na vaření:

  • Pokud neplánujete knedlíky konzumovat hned po uvaření, potřete jejich povrch olejem. Díky tomu neokorají.
  • Na přípravu můžete použít jak univerzální bezlepkovou mouku, tak i jednodruhovou, například rýžovou.

A co Vy? Máte raději bramborové knedlíky nebo ty kynuté?

 


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.