Bezlepkové citrusové muffiny

01. 02. 2019

Venku se stále prohání sněhové vločky, fouká ledový vítr a panuje zima. Absence sluníčka a tepla na někoho může působit poněkud skličujícím dojmem, a jelikož je léto ještě v nedohlednu, tak tady pro vás dnes mám recept na chutný svěží moučník, který jistě potěší jak celiaky, tak i běžné strávníky bez potravinových omezení.

Odjakživa jsem měla zimní měsíce spjaté s konzumací voňavých citrusů. Znáte to, regály supermarketů v tomto období ponoukají mandarinky, pomeranče, citróny o sto šest. Sezóna sklizně těchto plodin totiž zrovna vrcholí a tak se není čemu divit. Kromě pojídání čerstvých plodin stojí rozhodně za vyzkoušení využít jejich nezaměnitelnou nakyslou chuť i jinak.

Tyto citrusové muffiny jsou skvělou volbou k odpolednímu posezení s horkým čajem či kávou. Velkou výhodou tohoto receptu je, že není potřeba vajec ani kravského mléka, takže jej s klidným srdcem můžete nabídnout i osobám trpícím těmito dalšími nepříjemnými alergiemi a intolerancemi. Intolerance laktózy jde totiž často ruku v ruce s celiakií a to hlavně při prvních několika měsících po za začátku diety. Receptem potěšíte i vegany, kteří se vyhýbají jakýmkoliv živočišným produktům.

Potřebné suroviny

- Jeden a půl hrnku kukuřičné mouky
- Jeden hrnek instantní kaše (kukuřičná, rýžová, pohanková – záleží jen na vás)
- Lžička bezlepkového kypřícího prášku
- Půl hrnku cukru
- Půl hrnku oleje
- Půl hrnku mléka (může být i rostlinné – osobně doporučuji mandlové)
- Citrónová nebo pomerančová kůra
- Proslazené kandované kousky
- Citrusová marmeláda
- Šťáva z poloviny citronu
- Moučkový cukr

Pracovní postup

Pracovní postup u citrusových muffinů není nijak složitý a ani moc odlišný od klasických lepkových. Jako vždy při pečení moučníku začínáme tím, že si smícháme sypké suroviny. Do mísy nasypte mouku, instantní kaši, cukr, kypřící prášek a citronovou/pomerančovou kůru. Až tak učiníte, přilejte do směsi olej a mléko. Bude-li to třeba, nebojte se mléka trochu přidat.

Nyní přichází moment, kdy se musíte rozhodnout, jakou variantu muffinů chcete upéct. Jestliže máte chuť na muffiny s náplní, tak si formičky na pečení naplňte těstem pouze do poloviny, poté přidejte přibližně půlku čajové lžičky citrusové marmelády a zbylé místo doplňte další vrstvou těsta.

Pokud preferuje moučník spíše sušší, bez náplně, tak marmeládu úplně vynechte a do těsta pouze přimíchejte proslazenou citrusovou kůru. Lze ji koupit i v různě barevných variantách, takže s ní můžete těsto vesele oživit. V mezičase si nechte rozhřát troubu na 190°C a potom pečte přibližně 25 minut – zda je těsto dostatečně upečené poznáte pomocí špejle.

Poslední fází je zdobení, protože kdo by přece nechtěl mít na pohled krásné a lákavé muffiny. ˘ Do misky si vymačkejte šťávu z poloviny citronu a postupně do ní přisypávejte a důkladně vmíchávejte moučkový cukr. Ve finále by vám měla vzniknout poleva, kterou nanesete na upečené vychladnuté muffiny.

Několik tipů závěrem

  • Skvěle chutná, když do těsta před upečením přimícháte nasekanou hořkou čokoládu.
  • Jestliže nemáte rádi citronovou polevu, nevadí. Klidně moučník můžete ozdobit vaším oblíbeným krémem či jej nechat neozdobený.
  • Nechce se vám dělat muffiny? Nevadí, těsto je výborné i na plech.
  • Na pečení moučníků je nejlepší polohrubá kukuřičná mouka – budou nadýchanější.

Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.