Bezlepkové churros

16. 03. 2021

Na své první setkání s churros si živě vzpomínám ještě dnes. Bylo mi 16 let a se svou nejlepší kamarádkou jsme jely navštívit jejího bratrance do Kalifornie, odkud jsme to protáhly i do Mexika. Všudypřítomná vůně skořice se linula od řady stánků a my se poprvé seznámily s churros a rozhodly se, že místní pochoutku musíme vyzkoušet. A nezůstalo u jednoho kousku.

Churros je sladká pochoutka z odpalovaného těsta, trochu podobná koblihám, která se jí na Pyrenejském poloostrově, ale především v Mexiku. Je z hladké pšeničné mouky, másla nebo oleje a špetky soli, tedy surovin, které jsou snadno dostupné. Někde se do nich přidává vejce, jinde ne. Těstem se plní churrero, speciální válec, kterým se churros vytlačují do horkého oleje, kde se do zlatova usmaží. Pak už se jen obalí v třtinovém cukru se skořicí, a ještě teplé se jedí. Typicky mají podobu delších tyčinek hvězdicovitého tvaru. A právě vroubky na nich a jejich tvar připomínající rohy ovce plemene churra daly této mexické pochoutce jméno.

Mexičani nejraději jedí churros polité horkou čokoládou nebo karamelem. Dobrá je i zakysaná smetana. Já je mám ráda jen tak. Díky cukru jsou sladké až dost a čokoláda zbytečně přebíjí jejich přirozeně skvělou chuť.

Při druhé návštěvě Mexika už jsem byla v „bezlepkové“ kůži, churros jsem si tedy musela odpustit. Co bych to ale byla za kuchařku, kdybych je nezkusila doma připravit, a rovnou v bezlepkové podobě. Protože se do nich používá hladká mouka, nemůžete na nich nic zkazit téměř s jakoukoliv univerzální bezlepkovou směsí. Jak na ně?

Ingredience: 40 kousků cca 8-10 cm délky

250 ml vody
100 g másla
Špetka soli
125 g univerzální bezlepkové mouky
3 menší vejce nebo 2 velká
Třtinový cukr a skořice na obalení
Olej na smažení
Hořká čokoláda a šlehačka na namáčení

Postup:

  • Do vody nakrájíte máslo a dáte špetku soli a máslo necháte na mírném plamenu ve vodě rozpustit. Následně vodu přivedete k varu a odstavíte.
  • Přisypete pomalu mouku a mícháte důkladně v ještě horkém kastrolu, až vznikne hladké těsto.

  • Nechte ho při pokojové teplotě deset minut vychladnout a po jednom zapracujte vejce.

 

  • Těsto přendejte do cukrářského pytlíku s řezanou špičkou (hvězda) – já používám zdobičku.

  • V kastrolu se silným dnem rozpalte olej (řepkový, slunečnicový) a vstřikujte do něj asi 10 cm dlouhé tyčky. Je důležité mít hvězdicovou zdobičku nebo nástavec na pytlík. Pomáhá totiž lepšímu propečení těsta. Pokud byste dělali hladké a tlusté tyčky, udělají se na těstě bubliny a zezlátne ještě dřív, než bude uvnitř hotové.
  • Churros smažte do zlatova a nezapomínejte obracet naběračkou s dírou uprostřed, aby se propeklo z obou stran.
  • Ještě teplé obalte v cukru se skořicí.
  • Čokoládovou omáčku k churros udělejte z čokolády i smetany, bude hutnější a chuťově lepší. 150 ml smetany ke šlehání smíchejte s 50 g rozpuštěné hořké čokolády a míchejte, dokud nevznikne hladká čokoládová omáčka.

Já mám churros nejraději teplé. A popravdě, když je udělám, vlastně ani nestihnou vychladnout. Tak je zkuste a třeba si je oblíbíte tak, jako já. I když mexické slunce a energie by jejich konzumaci vyzvedla do ještě vyšších sfér :o).


Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.